Cu toate schimbările climatice care un loc în fiecare an, e important să știm cum putem să fim mai responsabili și cum să protejăm mediul înconjurător, mai ales atunci când vorbim de construcția unei case. Astfel, unul din trendurile pe care îl observăm la nivel internațional și care începe să prindă contur și la noi în țară este construirea de case ecologice.
Casele ecologice sau casele „verzi“ sunt acele locuințe care sunt construite cu materiale sustenabile, proiectate astfel încât să folosească în mod eficient resursele de energie electrică, apă etc. Așa că, dacă te gândești să construiești o casă sau chiar să faci mici modificări locuinței actuale, iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont, dacă vrei să reduci cheltuielile cu facturile lunare pe termen lung:
Alege panourile solare
Dacă decizi să investești într-un sistem de panouri solare, avantajele pe termen lung sunt numeroase. Printre acestea se numără economiile pe care le faci la facturile de gaze și energie, deoarece pot să acopere între 50% și 70% din consumul total de apă caldă, electricitate și căldura, iar vara pot ajunge la 100%. Totodată, un sistem de panouri solare reprezintă o sursă de energie inepuizabilă, iar odată ce le-ai montat, nu necesită costuri mari de întreținere
În România, panourile solare termice sunt mult mai ușor de instalat față de panourile solare fotovoltaice, mai ales că nu trebuie să obții autorizație pentru montarea lor.
Folosește materiale sustenabile
O altă soluție pentru o casă eco este să folosești materiale de construcție sustenabile, care reduc impactul asupra mediului înconjurător. Extragerea acestor materiale se face prin metode neinvazive, astfel încât să nu afecteze echilibrul natural, iar produsul final este ecologic și sustenabil. De exemplul, pentru podeaua casei poți să folosești lemn din bambus sau linoleum.
Alte materiale sustenabile pe care poți să le folosești sunt cheresteaua reciclată, panourile sandwich, cadrele de beton sau blocurile BCA, pe care le poți găsi cu ușurință în magazinele cu materiale de construcții. Unul dintre aceste magazine este MatHaus, deschis recent printr-o investiție a omului de afaceri Cezar Rapotan, care deține compania Arabesque.
Izolează eficient
Izolarea locuinței este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când construiești o casă eco, mai ales că încălzirea și răcirea locuinței sunt responsabile de 50% din energia totală consumată. Izolarea făcută în mod corect va spori confortul interior și va reduce costurile cu facturile de energie, gaze și întreținere.
În ceea ce privește izolarea locuinței, poți opta pentru izolarea interioară sau cea exterioară, însă nu trebuie să folosești ambele metode împreună, deoarece vei împiedica pereții să respire. În plus, pentru interiorul casei nu ai nevoie de autorizație și poți alege să izolezi treptat, câte o cameră, pe rând.
Fă-ți acoperișul „verde“
Și materialele pe care le folosești pentru construcția acoperișului pot face o mare diferență în ceea ce privește consumul total de energie. Tocmai de aceea ar trebui să optezi pentru materiale care nu rețin mai puțină căldură în timpul zilei, mai ales pe perioada verii, și care se răcesc repede pe timpul nopții, iar ardezia sau teracota se pot dovedi o alegere bună pe termen lung.
În plus, poți chiar să optezi pentru un acoperiș verde, format dintr-un sistem de membrane hidroizolante, pământ și cât mai multă vegetație. Pe lângă faptul că vor oferi un aspect creativ locuinței tale, acest acoperiș este și prietenos cu mediul înconjurător, fiind ideal în zonele cu precipitații abundente deoarece poate să rețină destul de multă apă. Pe timpul verii, de exemplu, acoperișul verde poate să rețină până la 90% din precipitații.
Sursă foto: Shutterstock
Calendar creștin ortodox 2018. Sarbatoare mare si post pe 5 septembrie... Lemnul în casa ta – trepte și scări interioare ce trec testul timpului, din nou la modă...