Antena Căutare

4 sugestii pentru o bucătărie ideală

Bucătăria este sufletul casei. Locul în care savurezi un pahar de vin în timp ce pregătești masa, sau îți petreci diminețile alături de o ceașcă de cafea fierbinte. Totodată, este un spațiu unde se petrec o multitudine de activități: de la consumarea unor mici gustări, la gătit sau la prepararea unei limonade. Iar pentru ca rutina să devină plăcută este necesar ca modul în care este dotată și amenajată să întrunească o serie de condiții. Bucătăria ideală trebuie să fie aspectuoasă și funcțională.

Bucătăria este sufletul casei. Locul în care savurezi un pahar de vin în timp ce pregătești masa, sau îți petreci diminețile alături de o ceașcă de cafea fierbinte. Totodată, este un spațiu unde se petrec o multitudine de activități: de la consumarea unor mici gustări, la gătit sau la prepararea unei limonade. Iar pentru ca rutina să devină plăcută este necesar ca modul în care este dotată și amenajată să întrunească o serie de condiții. Bucătăria ideală trebuie să fie aspectuoasă și funcțională.

Mizează pe funcționalitate

Pentru că sarcinile de peste zi îți ocupă o mare parte din timp, mizează pe funcționalitate. O bucătărie funcțională va scurta durata de pregătire a mesei, sau timpul pe care trebuie să-l dedici curățeniei. Diferența o vor face alegerile pe care le faci în ceea ce privește dotarea și utilarea spațiului. Poate părea simplu, însă, la o privire mai atentă, multitudinea de propuneri și opțiuni disponibile în magazine te pot descumpăni. Frigider clasic sau cu ecran TV incorporat? Radio sau televizor? Cu sau fără mașină de spălat vase? Poate fi greu să te hotărăști, însă ține cont de frecvența cu care o să folosești fiecare obiect în parte. Iar pentru a crește cât mai mult utilitatea bucătăriei fără a încărca prea mult spațiul, optează pentru aparate multifuncționale. De exemplu, un aparat de gătit precum Multicooker te va ajuta să pregătești cu ușurință un număr mare de rețete. Funcțiile multiple de care dispune permit fierberea, prăjirea, coacerea sau pregătirea la aburi a alimentelor, chiar fără supravegherea ta.

Amenajează strategic

Articolul continuă după reclamă

Locul în care alegi să așezi mobilierul de bucătărie sau aparatele electrocasnice nu ar trebui să fie întâmplător. Regula simplă e să asiguri accesul cât mai facil și rapid la lucrurile pe care le folosești cel mai des. Printre acestea se regăsesc fără îndoială frigiderul, chiuveta și aragazul. O recomandare a specialiștilor în amenajări interioare este ca acestea să fie așezate astfel încât să formeze un triunghi. Acestă strategie simplă te va ajuta să te miști rapid și cu ușurință în bucătărie.

Apoi, este foarte important să folosești în mod inteligent spațiul de care dispui. Indiferent de dimensiunile bucătăriei tale, creează locuri de depozitare pe verticală. În acest fel vei evita aglomerarea de la nivelul podelei și vei folosi în mod eficient partea superioară a pereților, care în mod normal rămâne goală.

Aerul de la interior

Oricât de elegantă și frumoasă ar fi o bucătărie, mirosul de mâncare creează impresia de igienă precară. Mirosul de grătar sau de cartofi la cuptor nu mai este la fel de plăcut după câteva zile. Tocmai pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, trebuie să acorzi constant atenție calității aerului de la interior. În primul rând, o hotă de calitate este absolut necesară. Acesta va extrage aromele preparatelor culinare înainte ca acestea să se impregneze în perdele, haine, sau în tapiseriile scaunelor.

De asemenea, este foarte important să aerisești frecvent. Deschide larg ferestrele în fiecare dimineață și așteaptă cel puțin 15-20 de minute înainte de a le închide. Aerul curat de afară va împrospăta bucătăria.

Așază mereu flori în vază sau la geam. Parfumul lor va înmiresma plăcut întreaga încăpere.

Cantitatea și calitatea luminii

Lumina este unul dintre cele mai importante detalii din bucătărie. Pentru că gătitul presupune multă atenție, este necesar ca în special zonele cele mai folosite să fie cât mai bine iluminate. Dacă amplasarea și mărimea geamurilor permit luminii naturale să intre cu ușurință la interior, te poți considera norocoasă. Pe timpul zilei spațiul va fi frumos luminat. Cu toate acestea, lumina trebuie să fie mereu suficientă. Cea centrală, amplasată pe tavan, trebuie să fie de o intensitate mai mare în bucătărie, iar numărul becurilor trebuie să fie suficient pentru a lumina corect toată încăperea. Este recomandat ca aceasta să fie suplimentată deasupra chiuvetei și a spațiului de lucru. Poți opta în acest sens pentru montarea unor spoturi luminoase în perete sau mobilier.

Nu omite colțurile mai întunecate. O lampă de podea va rezolva în mod elegant problema.

Nu în ultimul rând, accesorizează și decorează după bunul plac. Nu-ți fie teamă să folosești mai multe culori sau stiluri decorative. Pentru a te simți cât mai bine în bucătărie, spațiul trebuie să împrumute o parte din propria personalitate.

Sursa foto: Shutterstock

Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată. Toți bolnavii se vindecă dacă fac ASTA... 5 motive pentru care să alegi un fotoliu din puf pentru acasă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x