Antena Căutare

5 capcane la care să fii atent când semnezi un contract

Ai decis să faci o schimbare în carieră, ți-ai depus CV-ul, ai fost chemat la interviu, iar de curând ți s-a oferit jobul la care sperai. Oricât de nerăbdător ai fi să începi munca, este bine să te asiguri, înainte de a semna orice act, că toate condițiile corespund celor negociate și că nu există nicio capcană în contractul tău de muncă.

Ai decis să faci o schimbare în carieră, ți-ai depus CV-ul, ai fost chemat la interviu, iar de curând ți s-a oferit jobul la care sperai. Oricât de nerăbdător ai fi să începi munca, este bine să te asiguri, înainte de a semna orice act, că toate condițiile corespund celor negociate și că nu există nicio capcană în contractul tău de muncă.

Chiar dacă ai convingerea că firma pentru care vei lucra este una de încredere, citirea atentă a contractului de muncă și înțelegerea clauzelor stipulate în acte sunt lucruri care te pot feri de multe neplăceri viitoare. Și nu este vorba numai despre încredere. În orice contract se pot strecura unele erori neintenționate, care pot fi mai dificil de corectat odată ce l-ai semnat. Iată care sunt principalele lucruri pe care ar trebui să le verifici și la ce capcane trebuie să fii atent:

Salariul să corespundă cu cel negociat

În România, la interviu se negociază de obicei salariul net, adică suma de bani pe care o vei primi la final de lună, după plata taxelor. În alte țări însă, practica este de a negocia salariul brut anual, în funcție de care fiecare trebuie să își calculeze suma care îi va reveni lunar. Indiferent de ce ai negociat la interviu, asigură-te că salariul trecut în contract este cel corect. În cazul în care vezi că angajatorul a trecut suma brută, calculează-ți salariul net pentru a fi convins că nu s-a strecurat nicio greșeală. Poți folosi un calculator online pentru a vedea care este salariul tău brut vs. net și a scăpa de orice îndoială înainte de a semna contractul.

Articolul continuă după reclamă

Despre ce tip de contract este vorba

Există mai multe tipuri de contracte pe care angajatorii le pot întocmi. Dintre acestea, cel mai sigur, care te protejează cel mai bine, este contractul de muncă pe termen nedeterminat. Angajații care beneficiază de așa ceva sunt protejați de codul muncii de disponibilizările ilegale și pot avea mai multe drepturi decât cei care lucrează pe contracte temporare sau pe drepturi de autor. Unele companii încearcă să își convingă angajații să lucreze pe drepturi de autor pentru a fi scutite de plata unor taxe sau pe contracte temporare pentru a se elibera de responsabilitate în cazul în care au nevoie să facă disponibilizări.

Clauzele terminării contractului

În mod normal, pentru a da afară un angajat, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiții astfel încât să nu piardă la proces, dacă persoana respectivă decide să cheme firma în instanță. Angajatul trebuie să primească întâi un avertisment scris, apoi o sancțiune și abia apoi poate fi disponibilizat, iar toate acestea trebuie să aibă în spate motive serioase, trecute de la bun început în contract.

Chiar și în cazul motivelor legate de performanța angajatului, compania este obligată să definească ce înseamnă performanța și să demonstreze că angajatul nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu sau nu și-a atins obiectivele stipulate în contract. De aceea, este bine să te asiguri că în contractul tău nu sunt trecute clauze extraordinare pentru încheiere. De asemenea, să verifici care este perioada minimă în care angajatorul este obligat să te anunțe, dacă a decis încheierea colaborării.

Titlul jobului și descrierea responsabilităților

În momentul în care semnezi un contract trebuie să știi sigur care este titlul jobului pe care îl vei avea, precum și ce presupune fișa postului respectiv. Atunci când responsabilitățile tale nu sunt specificate cu exactitate sau nu corespund postului pentru care vei fi angajat, este posibil să te trezești că ți se alocă sarcini diferite, care nu intră în fișa postului, dar pe care nu le vei putea refuza.

Alte clauze neobișnuite

Într-un contract se pot trece aproape orice fel de clauze, astfel încât angajatorul, în funcție de domeniul în care activează, poate decide includerea unor clauze de neconcurență, a unora care vizează conduita la locul de muncă etc. Este bine să le citești cu atenție pentru a te asigura că printre ele nu s-au strecurat și clauze cu care nu ești de acord sau care ți-ar putea afecta viața în vreun fel. De exemplu, dacă ai o afacere personală, verifică dacă contractul pe care te pregătești să îl semnezi menționează ceva despre angajații care au businessuri proprii sau dacă există vreo interdicție în acest sens.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:SeventyFour

Părintele Calistrat: ,,Să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara această rugăciune scurtă și puternică''... 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Rugăciune pentru făuritorii Unirii din 1859...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x