Iata cateva sfaturi pentru casa voastra, care va ajuta sa preveniti accidentele domestice.
1. Atentie la electrocasnice! Te pot electrocuta
Nu exista bucatarie moderna care in care sa nu fie un sandwich maker, un prajitor de paine, un cuptor cu microunde, un storcator de fructe, un blender, un robot de bucatarie etc. Aparate pe care le folositi aproape zi de zi. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le aveti si in priza non-stop. Chiar daca nu sunt pornite, faptul ca sunt conectate la reteaua electrica reprezinta un potential de electrocutare. Mai ales daca sunt aproape de o sursa de apa. In plus, daca este nevoie sa folositi simultan mai multe aparate, nu le introduceti pe toate in acelasi prelungitor. Reteaua se poate suprasolicita, iar in acest caz aparitia unui scurt-circuit este iminenta. De asemenea, aveti grija sa nu fie la indemana copiilor si explicati-le la ce pericol se expun daca umbla la ele.
2. Accesorizeza-ti baia cu elemente de sprijin si antiderapante
Sa cazi in baie poate fi o scena din filmele cu Stan si Bran, dar exista si pericolul unor accidentari extrem de grave, atat la adulti cat si la copii. Pentru a preveni accidentarile in baie ar fi bine ca aproape de dus sa montati elemente de sprijin de care sa va prindeti in cazul in care alunecati. De asemenea, langa vasul WC-ului ar fi indicat sa mai montati un astfel de punct de sprijin. Pentru a evita alunecarea, n-ar fi rau fie sa aveti gresia cu striatii, fie sa va cumparati un covoras antiderapant. Nu lasati niciodata copilul singur in baie. Oricand exista pericolul spanzurarii cu cordonul de la dus sau al inecului in vasul WC-ului, in cada. De asemenea, loviturile la cap pot fi periculoase daca aluneca.
3. Instaleaza-ti o lampa de veghe
Foarte multe din accidentele domestice se petrec pe timpul noptii. Pentru a fi siguri ca nu va loviti in timp ce va treziti buimac fie pentru a merge la toaleta, fie pentru a prepara laptele bebelusului etc., este bine sa va instalati pe holuri sau pe scari (in cazul in care aveti casa cu etaj), in baie sau bucatarie, lampi de veghe pe care sa le porniti cand mergeti la culcare. Aceste dotari sunt absolut necesare daca aveti copil mic. In camera lui trebuie sa existe o lumina de veghe pentru a fi siguri ca nu se loveste daca se trezeste peste noapte.
4. Gatiti pe ochiurile din spate ale aragazului
Pentru a preveni incendiile, nu tineti niciodata langa aragaz carpe, lavete, prosoape, manusile de protectie etc. Nu asezati aragazul pe postament sau orice alt suport de pe care ar putea cadea. De asemenea, cand gatiti este indicat sa utilizati ochiurile din spate, pentru a preveni accidentele nefericite in cazul in care nu manevrati cu atentie oala care se poate rasturna spre voi.
5. Ancorati-va bine rafturile
Daca aveti biblioteca sau rafturi in debara, garaj, balcon etc., asigurati-va ca sunt bine ancorate. Oricand poate exista pericolul sa cada, mai ales daca sunt supraincarcate. In plus copiii isi pot incerca oricand talentul de alpinist si o biblioteca sau un raft care nu sunt bine prinse in perete pot fi un real pericol pentru sanatatea si chiar pentru viata lui.
Citeste si Sfatul Parintilor!
FOTO: hepta.ro
Caperele, ingredientul ideal pentru sosurile delicioase... Ce sa faci cand sotul tau e baiatul mamei...