1. Tripla distilare.
E mandria irlandezilor: marea majoritate a whiskey-urilor din aceasta tara sunt triplu distlitate, fata de dubla distilare majoritara din Scotia, sau unica din SUA. Astfel, impuritatile sunt eliminate aproape in totalitate, rezultand un whiskey clar.
2. Whiskey cu "e", nu "whisky".Fata de Scotia, Irlanda si-a denumit bautura nationala "whiskey", si nu "whisky". Legenda spune ca acest lucru s-a facut undeva la inceputul anilor 1800, atunci cand s-a dorit o diferentiere clara intre bauturile celor doua tari.
3. Cea mai veche distilerie legala din lume.
Se afla la Bushmills, in partea de nord a Irlandei de Nord. Regele James I al Angliei a dat permis de functionare acestei distilerii, in anul 1608. Fabrica e in functiune si astazi, producand whiskey-ul cu acelasi nume, Bushmills.
4. Calugarii au adus whiskey-ul in Irlanda, apoi in Scotia.
Prilej de tachinari istorice, originea primului whiskey este inca dezbatuta aprig intre Scotia si Irlanda. Dupa plecarea romanilor de pe actualul teritoriu al Irlandei, calugarii misionari au adus cu ei arta distilarii orzului in alcool (materia prima de baza a whiskey-ului irlandez). De aici secretul a fost transmis scotienilor.
5. Apa da masura calitatii whiskey-urilor irlandeze.
Specialistii irlandezi in whiskey recomanda sa fie pusa o picatura de apa pura intr-un pahar in care s-a turnat proaspat whiskey de minimum 3 ani vechime (durata minima de imbatranire a acesti bauturi). Astfel, aroma si parfumul unui whiskey de calitate vor iesi imediat la suprafata din pahar.