Vârsta este de partea ta, ai în față multe opțiuni din care nu știi foarte clar ce ar trebui să alegi, iar timpul pare nelimitat. Alegerea unei cariere poate fi o alegere complicată atunci când ești tânăr, experiența este limitată, iar toate oportunitățile vin la pachet cu multe necunoscute. Ceea ce trebuie să știi mai ales în perioada în care ești student este că poți greși atunci când îți alegi direcția profesională, iar acest lucru nu va fi ceva ieșit din comun. Potrivit CNN, 75% dintre americanii de pe piața muncii și-au schimbat cariera cel puțin o odată, fie din cauza felului în care piața muncii a evoluat, fie pentru că au considerat că nu se potrivesc cu direcția asumată inițial. Un lucru este cert: poți oricând să o iei de la capăt.
Cinci sfaturi simple care te pot ajuta să îți găsești cariera potrivită:
1. Alege ceea ce îți place
Cu siguranță este unul dintre sfaturile pe care le-ai întâlnit cel mai des și care foarte probabil și-a pierdut din valoare tocmai din această cauză. Asta nu înseamnă că nu funcționează în continuare. Atunci când faci ce îți place, ești dispus să investești mai multă energie, să muncești mai mult și să te implici mult mai puternic în proiectele tale. În plus, vei înțelege mai ușor care sunt cele mai mari probleme de rezolvat.
2. Inspiră-te din problemele pe care le-ai întâmpinat
Pentru că tot am ajuns la probleme, trebuie să știi că acestea vor reprezenta mereu o sursă importantă de inspirație pentru o viitoare carieră, indiferent care este domeniul pe care te vei axa. Acesta este unul dintre exemplele oferite și de Liviu Tudor, cel mai mare proprietar local de birouri, care și-a dezvoltat proiectele încercând să răspundă greutăților cu care el s-a confruntat în studenție.
3. Găsește un mentor
Atunci când ești la început de drum, reperele sunt extrem de importante, iar acestea pot fi întruchipate de mentori. Un studiu realizat în 2013 de către Universitatea Stanford a arătat că 80% dintre persoanele cu funcții înalte de conducere și-au început carierele apelând constant la sfaturile unui mentor.
4. Profită de programele de internship
Teoria îți oferă o bază bună de la care poți pleca, dar principalul criteriu care te va ajuta să te faci remarcat și să înțelegi exact ce îți dorești este experiența. Experimentează programele de internship, caută să cunoști cât mai multe domenii din zonele care te atrag cel mai mult, să îți formezi relații pe piața muncii și să obții astfel o perspectivă mult mai amplă atât despre mediul de lucru, cât și despre tine și ceea ce te motivează cel mai mult.
5. Apelează la cunoștințe
Exact relațiile pe care le formezi prin internship se pot dovedi mai încolo de mare ajutor în luarea unei decizii privind cariera ta. Potrivit statisticilor, 85% dintre locurile de muncă disponibile ajung să fie ocupate prin ceea ce americanii numesc „networking”, extrem de important, mai ales la început de drum.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Pressmaster
10 strategii eficiente pentru liniștirea bebelușului... Calendar ortodox 12 martie. Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul...