1. Fii tu insuti
Da, poate ca ti se pare ca toata lumea stie asta, dar realitatea e alta. Multi tineri se lupta sa isi pastreze identitatea dupa ce intra intr-un nou grup de oameni. Chiar daca ne schimbam destul de des parerile sau comportamentul, mai ales in anii adolescentei, trasaturile de baza raman neschimbate.Gandeste-te care sunt aceste trasaturi esentiale la tine si la cine si cum vrei sa fii. Prezinta-le prietenilor o imagine sincera despre tine.
Vor fi momente in care o sa te contrazici cu prietenii tai sau n-o sa fii cel mai popular din grup. Insa, daca esti sincer cu tine insuti, te vei simti bine. Pentru ca ai ramas acelasi, nu ai devenit clona nimanui.
2. Evita barfa
Prietenii nu imprastie zvonuri unii despre altii. Daca s-a intamplat sa auzi ceva socant despre cineva cu care esti prieten/a, gaseste momentul potrivit in care sa o intrebi, in privat, daca este adevarat.
Daca nu esti sigur/a cum sa procedezi, sfatuieste-te cu cineva in care ai incredere, insa nu lasa ca discutia sa devieze, sau sa se transforme in una in care sa te plangi de tot ce urasti la persoana despre care ai auzit zvonurile. Cu siguranta ca nu te-ai bucura daca doi prieteni ar spune asemenea lucruri despre tine, asa ca fii un model pozitiv pentru ceilalti.
3. Apara-ti prietenii
Odata si-odata, cineva din afara grupului tau de prieteni va pune la indoiala integritatea unei persoane dragi tie. Intr-o astfel de situatie, e important sa incerci sa afli amandoua punctele de vedere, dar e o ocazie buna sa ii arati prietenului tau ca ai incredere in el, luandu-i apararea.
Respecta pucntul de vedere al persoanei care e impotriva voastra, dar subliniaza faptul ca prietenii tai au un suflet bun si merita sa fie tratai cu respect, chiar daca mai si gresesc.
4. Ai grija de prietenii tai
Atunci cand cineva din cercul tau de prieteni incepe sa faca alegeri gresite, fie ca este vorba de alcool, droguri, scoala sau viata intima, incearca sa ai grija de ei. Asta nu inseamna sa le spui mereu ce ar trebui sa faca, dar le poti oferi in mod subtil sfaturi din cand in cand.
Daca le dai sfaturi intr-o maniera cat mai delicata, asta le arata ca ii pretuiesti ca prieteni, le respecti sentimentele si dorintele si astfel e mult mai probabil sa te asculte decat daca ai tipa la ei.
5. Atentie la relatii
Asa zisa "regula" de a nu te cupla cu fostii iubiti sau fostele iubite ale prietenilor tai are totusi mult adevar in ea. Aceeasi regula se aplica si in cazul persoanelor de care prietenii tai sunt indragostiti fara a avea o relatie, sau a celor care i-au refuzat sa iasa in oras cu vreo persoana draga tie.
Nu ti-ar placea nici tie, asa ca, chiar daca prietena ta spune ca e OK, asteapta un timp pana sa incerci sa ai o relatie cu cineva care i-a frant inima sau i-a tradat increderea.
6. Intoarce favoarea
Prietenii iti vor imprumuta haine sau manuale si te vor lasa sa plangi pe umarul lor. Un prieten bun va veni sa te ia cu masina atunci cand ploua afara si te va asculta cu atentie cand ai o problema.
Asigura-te ca si tu esti la fel de generos/generoasa cu ei, oferindu-le din timpul tau, impartasindu-le sentimentele sau intrumutandu-le lucruri de care au nevoie. Ei isi vor da seama ca au un prieten de nadejde in tine, iar tu te vei simti bine pentru ca ii ajuti.
Sursa foto: languagesupportservices.com
VIDEO! Raliul copiilor... FOTO! A aparut posterul noului film Cronicile din Narnia...