Antena Căutare

7 reguli prin care poti controla furia copilului

O mare parte din comportamentele agresive apar din cauza furei. Efectul acesteia este tentatia de a reactiona agresiv prin ridicarea tonului, lovirea, jignirea celorlalti.



Furia trebuie gestionata din primii ani de viata

Nu reactiona cu jigniri, lovituri, bataie la furia copilului.

Ofera-i exemplul personal - la varste mici, copiii invata prin observare si imitare. Daca vei reactiona la crizele lor de furie tot prin furie, el va invata acest model de raspuns. Incearca sa ramai calm in fata izbucnirilor sale

Articolul continuă după reclamă

Tine cont de particularitatile de varsta - cand copiii nu au asimilat complet limbajul, folosesc furia ca mijloc de comunicare. Invata-l sa-si exprime nevoile folosind gesturile sau cateva cuvinte (de exemplu, daca nu ajunge la o jucarie, sa o „ceara" aratand cu degetul catre ea sau indreptindu-se catre spatiul de depozitare a jucariilor).

Identifica in mod corect cauza furiei - crizele de furie se gestioneaza in functie de cauza care le-a declansat. Daca apare ca urmare a unei pierderi (de exemplu, daca si-a pierdut jucaria preferata), ignorarea emotiei copilului nu este o solutie. El are nevoie sa se simta inteles si sprijinit. Este nevoie sa fie linistit prin imbratisari si mangaieri. Ignorarea supararii copilului poate conduce in timp la scaderea increderii in adulti sau il poate invata sa devina insensibil la emotiile altor persoane (tristete, suparare) deoarece in aceeasi maniera a fost tratat si el. Cand furia este legata de neputinta de a obtine ce isi doreste (cand mai cere o ciocolata, desi stie ca a depasit portia de dulciuri a acelei zile), ignorarea este o solutie eficienta.

Incurajaza-l sa-si exprime verbal emotia traita - exprima-ti verbal emotiile proprii (exemplu: „sunt foarte nervos") in prezenta lui, pentru a-i permite sa observe comportamentul asociat unei emotii (ce faci cand esti nervos) si sa il imite. Identifica emotia copilului si incearca sa i-o traduci printr-o afirmatie sau o intrebare pentru a intelege cat mai corect cum se simte (daca copilul spune: „esti cea mai rea mama din lume!", poti sa-i raspunzi: „se pare ca esti foarte suparat pe mine!").

Stai cat mai aproape de el si capteaza-i atentia - cand ii vorbesti, apleaca-te la nivelul lui, priveste-l in ochi si spune-i pe nume pentru a-i capta atentia.

Acorda-i indrumare consecvent pentru dobandirea controlului emotional - copiii invata sa-si controleze emotiile prin experienta proprie, prin observarea comportamentului adultilor si prin interiorizarea sprijinului acestora.

Citeste si Revista Felicia!
Foto:

Afla de ce trebuie folosit fondul de ten!... Tapetul, din nou la moda...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x