Antena Căutare

Acneea, boala care afecteaza peste 75% din populatie

Pare o imposibilitate, caci unul dintre avantajele depasirii adolescentei este disparitia acneei. Totusi, acneea nu este un fenomen rezervat strict acestei varste, lucru care nu ii consoleaza pe adolescenti, nici nu ii edifica pe adulti.

Afectiunea se intalneste, asadar, si la persoane mature si chiar la nou-nascuti. Caracteristica pentru adulti este insa o afectiune dermatologica asemanatoare, dar produsa prin mecanisme diferite si avand manifestari particulare si abordari terapeutice specifice - acneea rozacee.

ACNEEA VULGARA

Acneea, asa-zisa acnee vulgara, este probabil cea mai raspandita afectiune din lume, chiar daca nu este considerata totdeauna asa, ci uneori doar o simpla problema de cosmetica. Se considera ca peste 75% din populatie a avut de-a lungul vietii aceasta maladie (dar, probabil, ca proportia se apropie mai degraba de 100%), iar 20% din aceasta populatie a avut forme severe.

La pubertate, numarul baietilor cu acnee il depaseste pe cel al fetelor, dar apoi raportul se inverseaza. Oricum, 15% din femei si 5% din barbatii peste 25 de ani prezinta acnee. Pare o afectiune banala, dar, din pacate, cauzele raman incomplet elucidate, ceea ce limiteaza drastic rezultatele terapeutice. Si intr-o lume ce valorizeaza atat de mult imaginea, aspectul exterior are un impact enorm asupra personalitatii, iar manifestarile acneei scad increderea in sine si integrarea sociala si profesionala.

DE CE APARE

Acneea apare atunci cand foliculul pilos (saculetul care adaposteste radacina firului de par) este blocat cu sebum si celule moarte ale pielii. Foliculii sunt conectati cu glande sebacee, care secreta sebum, substanta uleioasa ce lubrefiaza pielea si firul de par si care, in mod normal, se scurge de-a lungul firului si iese la suprafata printr-un mic orificiu.

Pare greu de crezut, deoarece nu intotdeauna firul de par este vizibil si, implicit, foliculul sau, evident. Totusi, el este totdeauna implicat, chiar daca de cele mai multe ori este vorba despre fire fine, subtiri, decolorate, cum sunt cele de pe fata. Ulterior, situatia se agraveaza prin aparitia de fenomene inflamatorii si infectie. Dezechilibrul hormonal joaca un rol important, asa cum se intampla in cazul unui nivel crescut de androgeni, de aceea acneea este mai frecventa in hiperplazia (cresterea de volum) a suprarenalei sau in sindromul de ovar polichistic.

Si nivelul estrogenilor este important, de aceea acneea este mai des intalnita in sarcina, inaintea menstruatiei sau inaintea menopauzei. Unele medicamente (de exemplu, produsele ce contin litiu, corticosteroizii, unele antiepileptice etc.), dar si unele produse cosmetice (de exemplu, cremele grase) sau frecarea repetata a pielii (purtarea de casca, ochelari, imbracaminte stramta etc.) favorizeaza fenomenul.

Citeste jurnalul.ro

Ce cosmetice folosim daca suntem insarcinate?... Rimelul BIO protejeaza genele in timpul machiajului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x