CE ESTE ADHD ? este o afectiune biologica a creierului despre care se crede ca este cauzata de un dezechilibru intre o parte dintre neurotransmitatorii creierului. Acestia sunt substan¬tele folosite pentru a trimite semnale intre celulele nervoase.
GENETIC
ADHD poate fi mostenit. Daca intr-o familie unul dintre copii sufera de ADHD, exista 30%-40% sanse ca fratele sau sora sa aiba aceeasi afectiune. De asemenea, mai mult de jumatate din adultii care au ADHD vor avea copii cu ADHD. Din pacate, expertii estimeaza ca pana la 60% dintre copiii cu ADHD vor avea boala si la maturitate.
SIMPTOMATOLOGIE
● incapacitatea de a da atentie detaliilor;
● dificultati in mentinerea atentiei in timpul indeplinirii sarcinilor sau la joaca;
● dificultati in organizarea sarcinilor si a activitatilor;
● evitarea sau neplacerea de a finaliza sarcinile care necesita un efort mental sustinut;
● pierderea frecventa a obiectelor utile;
● usor de distras atentia;
● uitarea cerintelor in timpul activitatii zilnice;
● agitarea frecventa a mainilor si a picioarelor;
● deseori isi schimba locul in situatii care presupun mentinerea pozitiei.
Majoritatea celor care sufera de ADHD pot manifesta un amestec de simptome, in schimb altii pot avea doar un singur simptom. Diagnosticul se poate pune daca o parte din simptomele ADHD au aparut pana la varsta de 7 ani, cauzeaza probleme si persista cel putin sase luni.
Ideal este ca boala sa fie depistata la timp. In cazul in care nu este diagnosticat, ADHD poate avea consecinte grave, printre care: lipsa de performanta la scoala, depresie, dificultati de relationare si, mai tarziu, dificultati in gasirea si mentinerea unui loc de munca.
TERAPIE
Analizele de sange sau alte teste fizice nu pot fi folosite pentru a diagnostica aceasta afectiune. In schimb, medicii isi evalueaza pacientii bazandu-se pe trasaturile comportamentale generale ale pacientului si analizand simptomele. Insa medicii trebuie sa evalueze daca pot exista si alte cauze ale deficitului de atentie sau ale comportamentului hiperactiv, cum ar fi existenta unor afectiuni precum depresia sau anxietatea.
sursa foto: ehow.com
Citeste si Jurnalul National
Kevin Durant, pe coperta NBA Elite 11... 10 lucruri de facut daca nu iti plac exercitiile fizice...