Antena Căutare

Adolescentii si tabagismul

Medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renuntarea la Fumat, explica de ce fumeaza adolescentii si motivele pentru care varsta la care se instaleaza acest periculos viciu este din ce in ce mai mica.

"Fumatul la adolescenti are doua faze. Prima faza debuteaza cu intaia tigara. A doua faza: fumatul ocazional devine un viciu zilnic", afirma medicul Magdalena Ciobanu.

Din pacate, in ultimii ani, varsta la care este "gustata" prima tigara este din ce in ce mai mica. "Mai grav este ca, in general, majoritatea celor care fumeaza ocazional devin, rapid, dependenti de tutun, adica fumatori de zi cu zi. Ca medic, noi nu putem sa ajutam copiii care fumeaza, deoarece medicamentele care trateaza dependenta sunt destinate exclusiv adultilor. De aceea, noi, legal, nu ii putem trata. Astfel, desi exista adolescenti care sunt dependenti si care au nevoie de medicamente, din cauza ca au mai putin de 18 ani nu li se administreaza nici un tratament."

ADULTII, PRINCIPALII VINOVATI

In general, adolescentii se apuca de fumat din cauza adultilor.

Articolul continuă după reclamă

Fie provin dintr-o familie in care toata lumea fumeaza. Si puterea exemplului este determinanta. Fie adultii din preajma adolescentului nu gasesc cea mai buna cale pentru a-l determina sa reziste acestui viciu sau sa renunte la el. Motivele sunt multe.

Obiceiul de a fuma este cauzat de mai multi factori. "Fiind o problema psihologica, nu se poate gasi o singura si sigura explicatie. Insa este cert ca adultii au o parte imensa de vina. Indiferent daca sunt sau nu, la randul lor, fumatori. De exemplu: adultii care fumeaza si incearca sa-i determine pe adolescenti sa nu fumeze nu au nici o sansa. Mai ales ca multi adolescenti isi imita parintii. Exista si varianta ca parintele sa nu fumeze, chiar sa urasca acest obicei, iar copilul sa devina fumator doar pentru ca vrea sa fie altfel. Dar in acest caz sansele de a-l convinge de pericolul acestui viciu sunt mai mari."

EXEMPLUL PERSONAL

Sanse de reusita au si parintii care isi inteleg copiii. Care gasesc lucrurile la care copiii sunt sensibili si care ii impresioneaza. Trebuie gasita o cale de comunicare reala. "Multi adolescenti fumeaza motivand ca nu sunt intelesi de parinti. De aceea trebuie sa ii ascultam si noi pe copii. Nici mesajul «Iti strici sanatatea» nu e bun, deoarece, la varsta lor, copiii nu au astfel de probleme. Bolile si efectele lor asupra organismului nu prea ii impresioneaza pe tineri. Asa se explica de ce ideea de a lipi pe pachetele de tigari fotografii socante nu s-a dovedit prea eficienta in randul adolescentilor. Ei sunt obisnuiti cu lucrurile socante", dar pe care le-au experimentat.

Inclusiv parintii nefumatori au partea lor de vina. De cele mai multe ori, acestia fac greseala de a le detalia copiilor motivele pentru care ei nu sunt prizonierii acestui viciu. Aceasta metoda se poate dovedi la fel de ineficienta. Mai mult, daca tanarului i se reamintesc, frecvent, relele cauzate de iarba dracului, se poate inregistra efectul contrar. Oricum, cea mai buna metoda de a-i determina pe adolescenti sa se lase de tutun sau de a nu cadea in capcana acestui viciu este ca parintele insusi sa renunte la tigari.

"Pentru ca sunt copiii atat de obisnuiti ca toata lumea din jurul lor sa fumeze, incat nu isi imagineaza viata fara tigari."

EFECTE

Un fumator care se "lupta" cu acest viciu de la varsta mica este mai afectat, din punct de vedere al sanatatii, decat o persoana care a devenit dependenta de nicotina mai tarziu. "In primul rand, sunt efecte respiratorii, deoarece plamanul nu este dezvoltat complet. Astfel, functia pulmonara este afectata si scade toleranta la efort. Acest lucru ar trebui sa dea de gandit mai ales copiilor si adolescentilor care vor sa devina sportivi de performanta.

De asemenea, acesti fumatori de timpuriu devin dependenti de nicotina si li se declanseaza astmul. Alta consecinta a viciului timpuriu si indelungat este micsorarea varstei la care se instaleaza BPOC-ul (bronhopneumopatia obstructiva cronica), boala respiratorie extrem de grava.

DEPENDENTA

Peste o treime din barbatii romani sunt fumatori (37,6%), in timp ce doar 12,5% din femeile romance fumeaza, arata Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeana. Specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati. Conform cercetarilor realizate la Universitatea de Medicina din Hong Kong, femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea este cauzata de faptul ca femeile apeleaza la tutun in momentele incordate, transformand tigara intr-un suport pentru depasirea stresului si a depresiei.
"Femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar in cazul renuntarii la fumat", a declarat prof. dr Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si al Retelei pentru Prevenirea Fumatului. Mai mult, studiile de profil, realizate in ultimii 20 de ani, arata ca femeile fumatoare sunt mai expuse cancerului si bolilor respiratorii comparativ cu barbatii fumatori.

COT LA COT

Cazurile in care copii de varsta liceului si parinti fumeaza "cot la cot" sunt din ce in ce mai dese. Explicatiile unora dintre parinti, "mai bine fumeaza decat sa se drogheze", "lasa sa fumeze cu noi acasa decat sa exagereze cand este afara cu colegii", nu sunt acceptate de specialisti. "Nu e bine deloc. In acest caz, parintele este cel care greseste, pentru ca accepta ca tanarul sa fumeze. Procedand astfel, acesti parinti incurajeaza, de fapt, dependenta copiilor lor de nicotina.

MOSTENIRE

Parintii poarta vina inclusiv daca urmasii lor fumeaza. "Exista studii care arata ca in dependenta de nicotina exista si un factor genetic, factor care se poate transmite de la mama la copil. Astfel, se stie ca o femeie care se drogheaza in timpul sarcinii aduce pe lume un copil drogat la nastere.

Situatia este identica si in cazul mamelor fumatoare. Diferenta o face substanta care da dependenta. In acest caz, nicotina."

Important!
- Fumatorii adolescenti nu vin singuri la medic pentru a se trata, ci doar adusi de adulti.
- Din ce in ce mai multi copii experimenteaza primul fum la 6 ani.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: stampworthy.com

Studiu: Barbatii mint mai des decat femeile. Vezi TOPUL minciunilor... Violenta la adolescenti, determinata de o mutatie genetica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x