Un studiu efectuat recent pe un lot de 4.900 de copii din Bucuresti si din judetul Ilfov a scos la iveala cifre mult mai mari decat cele raportate vreodata in literatura de specialitate.
Potrivit cercetarii efectuate sub coordonarea dr Eliza Cinteza, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", din Capitala, 7% dintre copiii cu varste intre 3 si 17 ani au fost depistati cu hipertensiune arteriala (HTA).
Suc da, sport ba
18% dintre copiii inclusi in studiu aveau o greutate peste cea normala, in timp ce 6% erau obezi. Potrivit dr Eliza Cinteza, 12% dintre cei diagnosticati cu HTA aveau obiceiul de a consuma permanent bauturi racoritoare de tip cola.
In vreme ce copiii de gradinita consuma ocazional aceste sucuri (in jur de 200 ml de cola pe zi), cei mari au recunoscut ca beau chiar si doi litri de cola pe zi, se mai arata in studiul sustinut de Catedra 2 pediatrie a Institutului "Alfred Rusescu" si de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Insa medicii nu au putut stabili o legatura directa intre consumul de cola si HTA, pentru a demonstra acest lucru fiind necesar un lot de 100 de ori mai mare decat cel cuprins in studiul de fata.
Sportul nu este o activitate prioritara pentru copiii supraponderali si obezi. Acelasi studiu semnaleaza ca numai 15% dintre cei cuprinsi in studiu alocau peste o ora, saptamanal, exercitiilor fizice. Dr Cinteza atrage atentia ca aceste cifre sunt mult mai mari decat cele inregistrate, de exemplu, acum zece ani.
Fenomenul poate fi pus pe seama tendintei de obezitate in randul copiilor. "Parintii ar trebui sa stie ca, o data ce copilul lor a fost gasit cu HTA la trei masuratori consecutive, el trebuie dus imediat la medic, pentru investigatii suplimentare.
Atunci cand nu este mostenita de la parinti, hipertensiunea arteriala poate fi secundara altor boli, precum cele renale sau vasculare. Nedescoperite la timp, acestea pot duce la complicatii severe", atrage atentia dr Eliza Cinteza.
Mai multi bolnavi la oras
Interesant este faptul ca cei mai multi copii cu HTA sau obezitate au fost depistati in randul celor din mediul urban (8% cu HTA , respectiv 22% cu greutate corporala peste normal).
In schimb, in mediul rural, numai 6% au fost diagnosticati cu HTA, iar 16% cu supraponderabilitate. Si numarul parintilor cu HTA a fost mai mare in urban (12%), in comparatie cu ruralul (6%).
"Am discutat cu parintii copiilor depistati cu hipertensiune arteriala. Multi dintre ei aveau o suferinta cardiaca si chiar au recunoscut esecul terapeutic in cazul lor, pentru ca nu obisnuiau sa-si controleze tensiunea arteriala. Ei au fost surprinsi sa afle ca si copilul lor are aceeasi boala la o varsta atat de frageda", a adaugat medicul.
Potrivit dr Eliza Cinteza, hipertensiunea arteriala nu are simptome, mai ales in cazul copiilor. Masurarea tensiunii este singura modalitate prin care putem depista orice abatere de la valorile normale.
In plus, copiii si adolescentii trebuie sa stea departe de tot ceea ce le-ar putea afecta sanatatea. Le este recomandat sa evite consumul excesiv de bauturi racoritoare, de alimente bogate in grasimi si dulciuri (medicii spun ca jumatate din zaharul pe care il inghitim se transforma la prima trecere prin ficat in grasime).
In schimb, ei se pot bucura din plin de beneficiile sportului, care ar trebui facut si dincolo de orele de scoala.
TEST
Medicii de familie romani au acum la dispozitie o diagrama de risc cardiovascular, elaborata de Societatea Europeana de Cardiologie, care poate fi folosita si la tineri. Evaluarea este recomandata celor care au antecedente familiale de boli cardiovasculare sau care duc un stil de viata nesanatos.
RISCURI
La copii si adolescenti, hipertensiunea arteriala (HTA) poate determina complicatii renale, imbatranirea rapida a vaselor de sange, a inimii, a creierului si a ochilor si reducerea sperantei de viata. La adulti, HTA este factor de risc pentru o boala coronariana, ischemica, dar si pentru infarct miocardic.
ANATOMIE
Sangele este transportat de inima la tesuturile organismului prin vase numite artere. Presiunea sangelui reprezinta forta cu care acesta impinge in peretii arterelor. La fiecare bataie a inimii (60-70 de batai pe minut in repaus) se pompeaza sange in artere.
Presiunea arteriala este maxima in momentul contractiei inimii si vorbim despre presiune arteriala sistolica. Atunci cand inima se relaxeaza, intre batai, presiunea arteriala scade. Aceasta reprezinta presiunea arteriala diastolica.
DE STIUT!
Hipertensiunea arteriala este foarte periculoasa, deoarece adesea nu prezinta nici un semn sau simptom alarmant. Controland regulat valoarea tensiunii arteriale, puteti lua masuri pentru a o scadea sau puteti invata cum sa preveniti instalarea hipertensiunii.
Foto: nytix.com
FOTO! 5 colectii inedite de obiecte fara folos... Mami, fa-ti bagajul pentru maternitate!...