1. Usturoiul
Aliment-medicament caruia nimeni nu-i mai contesta aceste duble calitati, usturoiul, in doze mici, este un protector al persoanelor predispuse la diabet. Este verificat stiintific ca persoanele care adauga zilnic in alimentatie usturoi au tensiunea arteriala, colesterolul rau si colesterolul bun la valori normale. Usturoiul contine compusi bogati in sulf, care au capacitatea de a proteja vasele si circulatia sangelui. Usturoiul are si proprietatea de antioxidant natural, astfel, ajutand organismul in lupta contra radicalilor liberi. Vitamina C, seleniul si manganul sunt antioxidanti foarte eficienti, care reduc riscul bolilor de inima.
2. Spanacul
In traditia populara, spanacul este considerat printre campioni in privinta continutului in fier. Dar spanacul trebuie pus in farfurii cat mai des si pentru faptul ca este bogat in acid alfa-lipoic, un puternic antioxidant care influenteaza ritmul la care zaharul din sange este metabolizat. De altfel, spanacul stimuleaza regenerarea fibrelor nervoase si protejeaza ochii si inima. Frunzele de spanac contin vitamine antioxidante, A si C, dar si lutiena, zeaxantina si betacaroten, antioxidanti polifenolici. Acesti valorosi antioxidanti recomanda spanacul in eliminarea unor radicali liberi, dar si in prevenirea unor complicatii ale diabetului, in special oftalmologice.
3. Avocado
Tendinta aproape generala este de a asocia acest fruct cu unul „foarte caloric", motiv suficient pentru a-l tine la distanta de dieta noastra. Totusi, avocado poseda exceptionale atuuri nutritionale. Foarte bogat in fire solubile, acestea fac din avocado un fruct antidiabet, anticolesterol si care taie pofta de mancare.
4. Ovazul
Cel mai bun moment pentru a beneficia de principiile active ale ovazului este micul dejun. Ovazul este un valoros depozit de fibre solubile si de carbohidrati, prevenind scaderea brusca a glicemiei. Diabeticilor li se recomanda o infuzie de ovaz: o jumatate de pahar inainte de cele trei mese principale.
5. Lamaia
Stim ca sucul de lamaie este ideal in salate si feliutele de lamaie cu peste. Si cu asemenea preparate putem controla indexul glicemic. Datorita continutului bogat in potasiu, lamaile sunt recomandate persoanelor cardiace. De asemenea, previn diabetul si arteroscleroza.
Se estimeaza ca in mediul urban, in Romania, in anul 2011, cazurile de diabet depasesc 6,5% (65 de cazuri la 1.000 de locuitori). In tara noastra, numarul total al persoanelor cu diabet este de aproximativ 1,25 milioane, iar la nivel mondial se estimeaza 246 de milioane de persoane suferinde de diabet. „Cresterea glicemiei nu doare, de aceea foarte multi pacienti cu diabet sunt diagnosticati tarziu, cand boala este deja cronica", avertizeaza medicul Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Citeste si Jurnalul
FOTO: health.slides.kaboose.com