Greata sau raul de dimineata
Greturile de dimineata sunt foarte cunoscute ca simptome de sarcina si apar aproximativ in primele sapte-opt saptamani de la conceptie. Exista femei norocoase, care nu se confrunta deloc cu astfel de manifestari, si altele care resimt neplacutele senzatii de acest gen pe toata perioada sarcinii.
Alte cauze posibile ale greturilor matinale: intoxicatia alimentara, stresul, oboseala acuta, alimentatia deficitara, deranjamentele sistemului digestiv.
Sensibilitatea crescuta a sanilor
Sani mariti, putin durerosi, mai sensibili la atingere, mameloane mai colorate, mai moi si chiar mai retrase reprezinta simptome ce apar cam la o saptamana sau doua de la conceptie.
Alte cauze ce pot duce la o sensibilitate marita a sanilor: dezechilibre hormonale, efecte secundare de la anticonceptionale, stres, un sutien necorespunzator.
Dureri ale coloanei vertebrale
Aceste dureri pot fi simtite pe toata perioada sarcinii, mai acut chiar in ultimul trimestru.
Alte cauze ale durerilor de spate: apropierea menstruatiei, probleme medicale ale coloanei vertebrale, suprasolicitare fizica sau psihica, postura deficitara.
Dureri de cap
Debuteaza in combinatie cu alte simptome de sarcina, dar pot fi si ele luate in calcul, adesea fiind resimtite inca din primele saptamani.
Alte cauze ale durerilor de cap: stresul, oboseala, deshidratarea, renuntarea la cofeina, apropierea menstruatiei, suprasolicitarea ochilor, foamea, pozitia incorecta a coloanei vertebrale.
Oboseala sau somnolenta
Daca starea de extenuare se mentine si dupa multa odihna, la care se adauga si alte simptome de sarcina atunci mai mult ca sigur trebuie sa mergi la doctor sau sa-ti faci un test de sarcina pentru a scapa de indoiala.
Alte cauze al oboselii: stresul, depresia, raceala sau gripa, boli care induc starea de somnolenta, lipsa de odihna, dezechilibre hormonale.
Pofte alimentare
In timpul unei sarcinii, apetitul este mai crescut, diferit de starea ta normala. Poftele incep din primele saptamani ale sarcinii si le poti avea chiar daca nu esti o persoana pofticioasa.
Alte cauze ale apetitului pentru diverse alimente: lipsa din organism a anumitor vitamine, alimentatie dezechilibrata, probleme de sanatate.
Testul de sarcina
Pentru a inlatura orice dubiu cumpara-ti un test de sarcina. Acesta se face dupa o saptamana de la data la care trebuia sa fie prezenta menstruatia. Nu te increde in primul rezultat deoarece testul mai poate da si erori. Cel mai sigur si indicat, daca ai observat simptome precum cele descrise, este sa mergi la un consult ginecologic.
Medicul iti poate confirma sau nu daca este vorba de o sarcina, fiind cel mai in masura sa-ti ofere sfaturi potrivite pentru tine in functie de istoricul tau medical.
sursa: RevistaFelicia.ro
foto: Hepta.ro