De multe ori, din prea multa iubire, din nestiinta ori din lipsa de informare sunt si parinti care gresesc, care nu stiu ce sa faca sau cum sa procedeze in anumite situatii. Trebuie insa tinut cont de faptul ca autoritarismul parintilor poate anihila actiunile spontane ale copilului asa cum rasfatul exagerat sufoca personalitatea viitoare a copilului.
Primul pas in corectarea problemei este sa recunosti ca propriile tale metode parentale, probabil, ii permit copilului sa devina indisciplinat si, prin modificarea lor, iti poti ajuta copilul sa se poarte corespunzator.
1. Seteaza limite clare si tine-te de ele. Copilul tau trebuie sa stie exact ce comportament este asteptat din partea lui. Expertii spun ca cei mici isi doresc de fapt, limite stabilite cu fermitate; cei mai multi copii vor respecta regulile.
2. Fa cat mai putine amenintari, iar daca le faci tine-te de cuvant. Este usor sa avertizezi un copil ca va merge la culcare fara sa manance, daca acesta nu curata in camera lui, dar daca ii dai sa manance, ii arati ca nu faci exact ce zici. Daca nu esti gata sa si indeplinesti o amenintare, nu o rosti.
3. Petrece timp cu copilul tau. Nu trebuie sa iti planifici activitati pentru fiecare minut al zilei, doar tinandu-ti copilul langa tine in timp ce iti faci treaba sau ii permiti sa isi faca temele la masa din bucatarie in timp ce gatesti creeaza un sentiment de comuniune si poate reduce comportamentul indisciplinat care decurge din nesiguranta.
4. Stabileste pedepse rezonabile in urma carora o sa obtii rezultate. Toti copiii sunt diferiti, iar fiecare poate raspunde rapid in cazul in care pedeapsa este mare, in timp ce altuia ar trebui sa-i fie redusa si alocatia. Evitati folosirea treburilor menajere ca o pedeapsa. Copiii ar trebui sa faca treburile fara plata, doar pentru ca sunt parte din familie.
5. Recompenseaza-ti copilul daca se poarta frumos. Consolidarea pozitiva poarta un mesaj puternic pentru copilul tau. Copiii care primesc laude pentru faptele bune incerca din greu sa se comporte frumos in continuare.
6. Planifica timpul copilului tau pentru a contribui la dezvoltarea responsabilitatii lui. Copiii care se poarta urat mai mereu inseamna ca au prea mult timp liber la dispozitie. Pana cand copilul tau se poate comporta in mod corespunzator singur, redu-i timpul liber si umple-l cu activitati sportive, treburi sau invatat.
Citeste si alte articole interesante pe Sfatul Parintilor!
FOTO: hepta.ro
Reteta zilei: Cous Cous cu legume si cotletele de berbecut cu sos de lamaie... Ce e de facut cand copilul este cuminte acasa, dar obraznic la scoala?...