- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Trei factori sunt frecvent incriminati in producerea matretii: seboreea sau parul gras, infectia cu o ciuperca din genul Malassezia si, nu in ultimul rand, sensibilitatea individuala, care este de cele mai multe ori mosstenita genetic. Insa umiditatea, schimbarile de anotimp, traumatismul local, igiena precara si stresul emotional pot agrava boala.
Tratamentul consta in utilizarea sampoanelor cu efect antimatreata ce contin ketoconazole, sulfura de seleniu, acid salicilic sau piritionat de zinc. Initial, este recomandata folosirea sampoanelor zilnic, pana la disparitia simptomelor, apoi se alterneaza cu un sampon normal si se ajunge la utilizarea samponului antimatreata o data pe saptamana, impiedicandu-se astfel aparitia recidivelor.
Dupa un timp, daca se observa ineficacitatea saponului, acesta trebuie alternat cu alt tip de sampon antimatreata. Pentru un mai bun rezultat, samponul trebuie lasat la nivelul scalpului cel putin 5 minute, oferind astfel timp ingredientelor active sa actioneze.
Persoanele care isi spala parul rar, o data sau de doua ori pe saptamana, sunt predispuse aparitiei matretii, de aceea este recomandata spalarea frecventa, pentru a indeparta excesul de sebum de la nivelul parului.
De asemenea, produsele cosmetice pentru coafat folosite in exces irita scalpul si stimuleaza descuamarea.
Dieta nu este de neglijat nici in aceasta afectiune, deficitul de zinc si vitamine de grup B predispunand la aparitia matretii.
Citeste Revista Felicia