- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ingrijire
Este una dintre plantele care se cultiva foarte usor. Nevoie sale sunt specifice plantelor desertice, anume expunerea in plin soare, compostul specific cactusilor si udarea regulata, dar nu abundenta. In cazul in care a fost sinuta la umbra o perioada mai lunga, va trebui sa o acomodam treptat cu lumina soarelui, altfel frunzele se pot parli. Nu rezista la temperaturi scazute, prin urmare nu trebuie lasata in gradina iarna.
Plantele tinere se transplanteaza o data la cateva luni, pentru ca se dezvolta foarte repede si radacinile au nevoie de spatiu pentru a se intinde. Nefiind o planta originara din partile noastre, are nevoie sa fie hranita regulat cu ingrasaminte specifice.
Inmultire
Agave se inmulteste foarte simplu prin lastari laterali. Astfel, sub rozeta principala, in lateral, se formeaza plantute care pot fi trasnplantate in vase separate. La plantele de mari dimensiuni, lastarii trebuie sa aiba minim 10-12 cm lungime atunci cand se transplanteaza, pentru a fi destul de vigurosi sa reziste. La speciile mici de ghiveci (Agave stricta si Agave victoriae-reginae) lastarii de 3 cm pot fi transplantasi fara probleme.
Daunatori si precautii
Agave este un gen de plante foarte rezistent. Uneori, insa, poate fi atacat de cosenile, care formeaza platose dure pe spatele frunzelor. Acestea, daca apar, trebui inlaturate cu grija cu ajutorul unei maturi cu perii lungi. Se vor folosi intotdeauna manusi de protectie, pentru ca spinii plantei sunt foarte rezistenti si ascuti si pot provoca rani grave.
Un alt pericol poate fi reprezentat de udarea excesiva, care poate duce la putrezirea radacilor si pierderea plantei in scurt timp.
Foto: sheknows.com
Citeste si Revista Felicia!