Antena Căutare

Ai grija de inima ta. Planul tau pentru fiecare varsta pentru a avea inima puternica si sanatoasa

Cele mai recente descoperiri despre bolile de inima nu demonstreaza nimic surprinzator: in America sunt pe locul intai la cauza mortalitatii in randul barbatilor, cauzand pierderea unei vieti la fiecare 30 de secunde. Majoritatea celor tineri si in plina forma fizica inmagazineaza astfel de statistici intr-un folder mental cu titlul „Lucruri ce nu mi se pot intampla mie”. Dar indiferent de varsta, singurul mod in care poti controla jocul este cunoscand factori de risc si a urma pasii corecti pentru a evita problemele ce apar in timp. Doi experti cardiologi ofera sfaturi importante pentru a avea o inima puternica.

Cand ai intre 20 si 30 de ani, trebuie sa iti faci un control anual pentru a verifica nivelul colesterolului bun si al celui rau, trigliceridele, nivelul lipidelor, presiunea arteriala. Trebuie sa tii cont si de istoricul sanatatii familiei. Daca toate rezultatele sunt bune, un control este suficient pentru a avea constiinta impacata. „Dar daca esti atlet sau mergi la sala de forta mai mult de cinci ori pe saptamana, cere-i doctorului sa iti faca si o ecocardiograma pentru a te asigura ca nu ai nicio anomalie a inimii" spune dr. Elefteriades, seful chirurgiei cardiace la universitatea Yalle. „Daca ai un anevrism tacut (unul ale carui simptome nu le percepi), esti susceptibil de fisurare interna a aortei", spune dr. Elefteriades. O ecocardiograma este singurul mod de a depista aceasta problema. Testul detecteaza si cardiomiopatia dilatata (o boala a inimii in care aceasta devine prea mare si cu peretii prea subtiri) si cardiomiopatia hipertrofica (o boala dobandita in care muschiul inimii este prea dezvoltat).

Ce trebuie sa faci la 20 de ani:
-30 de minute de exercitii de cinci ori pe saptamana
-un control anual
-ecocardiograma
-pastrarea la un nivel bun a colesterolului
-o presiune arteriala sub 119/79
-Lipide: nivelul trigliceridelor sub 150mg/dl

Cand ai 30 de ani:
Chiar daca majoritatea bolilor de inima sunt ereditare, nu se manifesta mereu atat de devreme ca in jurul varstei de douazeci de ani, spune dr. Elefteriades. Astfel, pe langa controlul standard, programeaza inca o ecocardiograma, la zece ani dupa ce ai facut-o pe prima - in special daca mergi regulat la sala de forta, faci wresling, joci fotbal sau faci alt timp de sport in care ai accese scurte de activitate.
Barbatii trecuti de 35 de ani ar trebui sa isi faca la fiecare cinci ani si o electrocardiograma (EKG) ce urmareste impulsurile electrice ale inimii. Testul poate descoperi semne ale arterosclerozei - o boala prin care fluxul de sange este restrans si poate duce la formarea de cheaguri, boala ce poate fi prevenita si tratata.

Ce trebuie sa faci la 30 de ani:
-30 de minute de exercitii de cinci ori pe saptamana
-un control anual
-ecocardiograma, la 10 ani dupa prima
-electrocardiograma dupa 35 de ani
-pastrarea la un nivel bun a colesterolului
-o presiune arteriala sub 119/79
-Lipide: nivelul trigliceridelor sub 150mg/dl

Articolul continuă după reclamă

Cand ai 40 de ani:
Cand ajungi la 40 de ani, doctorul ar trebui sa-ti monitorozeze nivelul general al inflamatiilor din organism, folosind proteina reactiva C. Cu cat nivelul CRP este mai mare, cu atat mai mare este si riscul unei boli cardiovasculare. Cel mai bun mod de a tine nivelul CRP-ului la un nivel optim este prin exercitii fizice si pastrarea unei greutati normale.
-30 de minute de exercitii de cinci ori pe saptamana
-un control anual
-ecocardiograma, la 10 ani dupa prima
-electrocardiograma, la cinci ani de la ultima facuta
-pastrarea la un nivel bun a colesterolului
-o presiune arteriala sub 119/79
-Lipide: nivelul trigliceridelor sub 150mg/dl
-Proteina C-reactiva: mai putin de 1mg pe litru

Cand ai 50 de ani:
Acum este varsta tipica la care unii barbati dezvolta boli coronare ale inimii, spune dr Topol. Ce puteti face? Un exercitiu de verificare al nivelului de stres. Acesta monitorizeaza in ce fel face fata efortului inima. Pe masura ce mergeti sau pedalati pe aparatul special, va este masurata presiunea arteriala si activitatea electrica a inimii. Pe masura ce corpul lucreaza mai mult in timpul testului, are nevoie de mai mult oxigen, astfel incat inima pompeaza mai mult sange. Acest test va depista o usoara arteroscleroza, daca este cazul (blocaje la nivelul arterelor coronare) si va determina cauza oricaror dureri de la nivelul pieptului si capacitatea fizica a inimii din timpul miscarii. Un test de rezistenta nu este obligatoriu barbatilor sub 30 de ani decat daca exista cazuri de boli de inima in familie.

Ce trebuie sa faci la 50 de ani:
-sa repeti ecocardiograma si electrocardiograma
-testul stresului
-toate celelalte enumerate la 40
La orice varsta
Daca ai dureri in piept sau nu poti respira in timpul efortului fizic, ar trebui sa mergi la spital imediat. Acestea sunt principalele simptoame ale unei boli de inima si nu ar trebui sa fie niciodata ignorate. „Barbatii sunt in negare", spune dr. Elefteriades. „In general e altcineva -sotia, prietena, mama- care ii obliga sa tina cont de simptoame". Alte semnale de alarme sunt reprezentate de ameteli si palpitatii ale inimii (o bataie neregulata a inimii).


5 obiceiuri sanatoase care te fac si sa arati mai bine... Da junk food-ul pe healthy food in 5 pasi scurti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x