Antena Căutare

Ai un copil timid şi retras? Uite cum poţi să-i clădeşti încrederea în forţele proprii. Este simplu şi la îndemâna părinţilor

Copiii încep să-şi clădească personalitatea încă de la câteva luni.

Este foarte important modul în care părinţii îşi tratează copiii acasă şi în societate. Tonul vocii, limbajul corpului, privirea mamei şi tatălui sunt absorbite de cel mic şi contribuie la conturarea personalităţii lui.

Lauda face minuni

Pentru orice lucru important pe care copilul îl face este bine să fie lăudat. Asta îl face să capete încredere în forţele proprii şi să înceapă să exploateze din ce în ce mai mult. Cu cât este lăsat să facă mai multe lucruri singur, cu atât cel mic va căpăta mai multă încredere în el. În schimb, dacă este certat foarte des şi împiedicat să facă lucrurile pe care şi le doreşte, vom avea un copil interiorizat şi temător. Învaţă-l că a greşi este omeneşte şi că orice greşeală poate fi îndreptată.

Articolul continuă după reclamă

Stabileşte limte şi fii consecvent

Disciplina este foarte importantă în dezvoltarea copiilor. Scopul este să-l înveţi cum să se poarte în diferite medii şi cum să se stăpânească de la a face lucruri nepotrivite. Regulile îl ajută pe cel mic să înţeleagă aşteptările tale în diferite momente. Ai putea stabili un sistem pe care să-l aplici DE FIECARE DATĂ: după greşeală să-i dai un avertisment, apoi să treci la "pedeapsă". Aceasta se dă în funcţie de vârsta şi capacitatea de înţelegere a copilului: fie un timeout de 1 până la 5 minute, fie stoparea unui privilegiu (jucaria preferată, accesul la calculator sau la o activitate preferată). Cheia este CONSECVENŢA. Nu poţi educa un copil dacă astăzi stabileşti nişte reguli şi mâine nu le mai respecţi nici tu.

Fă-ţi timp pentru copilul tău

Este greu ca în Epoca Vitezei să găseşti timp să petreci cu copilul atât cât ar avea nevoie, dar nu imposibil. Treteşte-te cu 10 minute mai devreme astfel încât să mâncaţi împreună micul dejun, sau prepară ceva rapid seara pentru a avea timp să luaţi cina şi să petreceţi mai mult timp împreună înainte de culcare. Copiii care nu au parte de atenţie din partea părinţilor adesea se comportă urât tocmai pentru a atrage atenţia.

Fii tu însuţi un exemplu

Copiii învaţă cel mai bine din exemplul părinţilor aşa că ai grijă ce vorbeşti şi cum te comporţi cu cei din jurul tău! Cu cât sunt mai mici, cu atât mai mult copiază. Înainte de a face ceva în prezenţa copilului gândeşte-te puţin: "Aşa mi-ar plăcea să se comporte copilul meu când va fi pus în situaţia asta?" sau "Aşa aş vrea să răspundă copilul meu la întrebări" şi exemplele pot continua. Învaţă-ţi copilul ce ai vrea să vezi în ceilalţi: respect, prietenie, onestitate, bunătate, toleranţă.

Fă lucruri fără să aştepţi recompense! Aceasta este cea mai importantă lecţie pe care trebuie să o înveţe copilul tău!

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x