- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Organizaţia Salvaţi Copiii consideră discriminatoriu pragul de vârstă de doi ani impus în proiectul de lege privind alăptarea în spaţii publice aflat în procedură legislativă la Senat şi solicită scoaterea lui, explicând că prin stabilirea unui prag se restrânge protecţia copiilor până în doi ani şi încalcă dreptul copilului la viaţă şi dezvoltare. În plus, mai spune organizaţia, alăptarea copilului nu se opreşte la vârsta de doi ani.
„Proiectul de lege, în forma actuală, impune arbitrar o limită de vârstă a copilului protejat împreună cu mama sa împotriva discriminării. Cu toate că în expunerea de motive a iniţiativei legislative se invocă caracterul discriminatoriu al comportamentelor care se opun ori îngrădesc alăptarea copiilor în spaţii publice, reglementările propuse vor avea ca efect, în final, instaurarea unui regim de protecţie exclusiv pentru mamele care au la sân copii mai mici de 2 ani. Articolul 2 al proiectului de lege face referire, în mod repetat şi suspect de precis, la vârsta copilului alăptat, ”copil alăptat de până la 24 de luni”, lăsând de înţeles că iniţiatorii scot din sfera de protecţie situaţiile când copiii depăşesc această vârstă”, transmite Organizaţia Salvaţi Copiii.
Reprezentanţii organizaţiei spun că stabilirea unei limite de vârstă a copilului este contrarară principiului interesului superior al copilului şi transformă proiectul de lege într-unul discriminatoriu la adresa mamelor şi copiilor lor. Ei explică faptul că această condiţionare legată de vârsta copilului încalcă dreptul acestuia la viaţă şi dezvoltare.
„Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru continuarea alăptării nu se opreşte la vârsta de 2 ani a copilului. Deoarece nu putem presupune existenţa vreunui argument raţional pentru această separare deliberată a copiilor mai mici de 2 ani, protejaţi împotriva discriminării, de ceilalţi copii mai mari, care sunt excluşi, considerăm că iniţiatorii au aplicat fără discernământ recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a continua alăptarea până la vârsta de doi ani a copilului. De fapt, în toate textele OMS în care este promovată alăptarea ca măsură primordială în asigurarea sănătăţii şi supravieţuirii copilului în primii săi ani de viaţă, se vorbeşte despre alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă ale copilului şi continuarea hrănirii la sân până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului şi dincolo de această vârstă”, mai spun reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii.
Aceştia dau exemplu cazurile altor ţări europene, care, cu excepţia Scoţiei, nu impun un prag al vârstei. Astfel, Salvaţi Copiii solicită Parlamentului modificarea proiectului de lege aflat în procedură legislativă în Senat, prin eliminarea pragului de vârstă a copilului.
„Considerăm că trebuie modificat imediat proiectul de lege aflat în procedură legislativă în Senatul României, prin eliminarea pragului de vârstă al copilului. Argumentele prezentate mai sus impun eliminarea din cele 3 texte juridice (art. 2 al proiectului de lege, literele a, b şi c) a sintagmei <<de până la 24 de luni>>”, subliniază organizaţia.
Proiectul de lege a fost iniţiat în luna noiembrie a anului trecut de 17 deputaţi şi senatori PNL şi USR şi prevede sancţionarea cu amenzi între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele juridice care evacuează dintr-un spaţiu public o mamă care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni, interzice în orice mod alăptarea în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni, refuză furnizarea de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.