Care sunt alimentele recomandate si ce masuri mai trebuie luate acest sezon pentru a avea o sanatate robusta ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.
Faceti zilnic miscare!
Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, insista asupra importantei adoptarii unui stil de viata sanatos. "Vremea rece nu inseamna ca trebuie sa spunem nu miscarii. Din contra, miscarea in aer liber face foarte bine si in acest sezon."
De asemenea, regula celor doi litri de apa zilnic isi pastreaza valabilitatea si iarna. Cu deosebirea ca bauturile vor fi consumate la temperatura camerei, si nu de la frigider sau cu gheata. Astfel, organismul este ferit de deshidratare si, in acelasi timp, nu mai este obligat sa aduca apa la temperatura corpului.
Vitamina D
Pentru ca ziua este mai scurta, asadar avem mai putina lumina naturala, exista riscul unui deficit de vitamina D. Asadar, curele cu vitamina D sunt mai mult decat necesare in acest sezon. Aceasta vitamina poate fi asimilata din peste gras (somon, ton, hering), soia, lapte de vaca, galbenus de ou.
Legume si fructe
Temperaturile scazute, mai putine ore petrecute la lumina naturala ne vlaguiesc de energie. Dar factorii care determina o slabire a organismului pot fi contracarati printr-o dieta echilibrata si diversificata. Este esential sa mentinem constant aportul de vitamina C.
Motiv pentru care se vor consuma zilnic cinci portii de fructe si legume proaspete, spune specialistul nostru. In acest sezon, bogate in vitamine si minerale sunt ridichea alba, prazul, feniculul, sfecla, andiva, conopida, cartofii. Fructele disponibile in acest sezon sunt: merele, perele, citricele si nu uitati macesele! De asemenea, muraturile, in special varza murata, sunt o sursa buna de vitamina C.
In ceea ce priveste alimentele, e recomandat pestele - scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, pastravul.
Nu trebuie sa excludem total din farfurie preparatele din carne de pui, de porc. Atentie! Carnea de porc sa provina de la rase romanesti.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda sa evitam in aceasta perioada alimentele de tip junk-food. In general, alimentele bogate in grasimi si zaharuri.
Desertul
Iarna, gemul, compotul si magiunul sunt deserturile frecvente. Pot fi si o gustare delicioasa.
Cu toate acestea, nu sunt o alternativa la fructele proaspete, daca avem in vedere ca ele contin mult zahar si, in plus, fructele isi pierd din vitamine in timpul fierberii.
Nuci braziliene si ciuperci
Pentru intarirea sistemului imunitar, ceapa si usturoiul, in stare cruda, sunt ideale, ieftine, la indemana oricui. Ceapa si usturoiul sunt puternic bactericide.
Imunostimulatoare sunt si nucile braziliene. Acestea sunt bogate in seleniu. Profesorul Mencinicopschi ne recomanda una-doua nuci zilnic.
Din categoria imunostimulatoare naturale fac parte si ciupercile. Acestea se pot prepara in nenumarate feluri. Sunt zeci de retete. Si pentru ca sunt accesibile ca pret, chiar ne putem permite sa dam curs sfatului specialistului: mancati ciuperci de doua-trei ori pe saptamana.
Cu conditia de a le spala foarte bine inainte de a le prepara. Si inca o precizare: spalate, taiate subtire, crude pot fi adaugate in diferite salate. Alte alimente care ne furnizeaza energie si care se gasesc in aceasta perioada sunt: nautul, bobul, fasolea, soia (nemodificata genetic), mazarea boabe, lintea, hrisca.
Citeste si Jurnalul National
VIDEO! Andreea Raducan se destainuie intr-o carte autobiografica... Studiu: Creierul adolescentilor nu simte frica...