Zooterapia, adica profilaxia si tratamentul unor boli prin contact cu animalele, a devenit o metoda moderna de terapie alternativa a starilor de agitatie, tot mai frecvent recomandata de clinicile din toata lumea.
Observatiile comportamentale ale specialistilor englezi in psihoterapie au evidentiat faptul ca 90% din copii manifesta un interes aparte pentru contactul direct cu orice animal viu, mai putin cu serpii, insectele si rozatoarele mici.
Studiile au aratat ca acest comportament de explorare vizuala al copilului care se afla in apropierea unui animal provoaca o serie de modificari benefice la nivelul sistemului nervos central.
Astfel, se crede ca omul este programat genetic sa-si descarce instinctul comportamentului de explorare foarte intens atunci cand este in apropierea unui animal.
Tensiunea nervoasa care ar fi produs agitatie dispare si apare o relaxare benefica pentru echilibrarea psihica. In plus, antropologii britanici sustin ca "puiul de om" are inscrisa in gene necesitatea de contact prin miros cu animalele. Satisfacerea necesitatii ancestrale de stimuli creeaza automat un raspuns placut, tradus prin satisfactia de a sta in preajma unui animal.
Are loc o descarcare specifica de proteine hormonale, un fel de morfine naturale ale placerii, si se contureaza o noua cale de reducere a starilor de agitatie, care sunt inlocuite de satisfactie. Un mecanism asemanator, dar de doua-trei ori mai slab, apare in creierul adultilor care nu au inhibitii de natura educationala la contactul direct cu majoritatea speciilor de animale.
Alegerea cainelui potrivit. Prezenta cainilor in preajma copiilor agitati este o terapie mai complicata decat cea oferita de prezenta pisicilor. Diversitatea comportamentului raselor si a temperamentelor canine obliga la o selectie foarte atenta a cainelui ales pentru zooterapie.
Astfel, este de preferat sa fie alesi caini mai apropiati genetic de stramosul lup, cum ar fi cainele lup, Husky, ciobanescul carpatin si cei de dimensiuni foarte mari. Cainii elimina starea de agitatie mai ales prin unele gesturi specifice de joc sau supunere la comanda.
Copilul agitat se linisteste foarte repede in cazul unui joc cu un caine cu un temperament mai pasiv, lent in miscari, putin zgomotos si putin indraznet. Dimpotriva, un caine energic, care latra foarte strident si des, poate accentua starea de agitatie a oricarui copil.
Foto:
Citeste si Revista Felicia!