Antena Căutare

Arta de a fi parinte

Intr-un studiu efectuat recent, in care se cerea esantionului de parinti sa raspunda la intrebarea "Cum resimtiti experienta de a fi parinte?", rezultatele au aratat ca 41% dintre acestia considera ca este o experienta negativa si frustranta, 37% o considera o experienta moderat satisfacatoare si numai 22% o considera o experienta care ii implineste si recompenseaza.



2010/11/07//140019-hepta_569348.jpg





2010/11/07//140020-hepta_570377.jpg

Nevoile specifice copilului sunt: nevoia de a se simti ocrotit, in siguranta, atat fizic, cat si emotional, nevoia de a fi atins, mangaiat, nevoia de a fi tratat cu consideratie si interes, de a nu fi neglijat sau agresat, nevoia de a fi acceptat si respectat pentru propria valoare, nevoia de a fi iubit si de a iubi si admira persoanele importante, semnificative din viata sa (parinti, bunici, persoana care-l ingrijeste etc.), nevoia de a se exprima fizic, emotional si intelectual si de a primi feedback la aceste manifestari, nevoia de a explora mediul, nevoia de reguli si limite clare, coerente si de standarde relationale pe care sa le inteleaga.

2010/11/07//140021-hepta_30407.jpg

Satisfacerea partiala sau nesatisfacerea sistematica a acestor nevoi genereaza consecinte profunde si pe termen lung. Avem ragazul sa ne intrebam ce se intampla in sufletul unui astfel de copil, ai carui parinti isi manifesta intoleranta, agresivitatea, esecul, frustrarea, invidia, lacomia, lenea, nepasarea, orgoliul, dispretul, vinovatia etc.? Care sunt urmarile?

A fi parinte este o mare responsabilitate, unica, copiii fiind maleabili si receptivi, toate tensiunile, actiunile corecte sau prost gestionate ale parintilor se reflecta imediat asupra lor, uneori marcandu-i decisiv. Nu este deloc usor de gasit o combinatie armonioasa a iubirii cu inteligenta. Capacitatea de a actiona e ingreunata si de contextul socio-material in care se desfasoara relatia.

2010/11/07//140023-hepta_407067.jpg

Putini adulti acorda copilariei interesul si importanta pe care aceasta o necesita. Suntem adesea preocupati mai ales de bunele maniere ale copilului, de rezultatele scolare si mai putin de momentele traite impreuna, de semnificatia acestora in dezvoltarea si evolutia ulterioara.

Insa fiecare moment este unic in procesul de crestere al copilului, in dezvoltarea sa fizica si mai ales psihica, orice greseala putand bloca acest proces si, ca urmare, sansele de a deveni un adult increzator in sine si responsabil scad vertiginos.

Parintii isi exercita rolurile cat pot de bine sau se desresponsabilizeaza fie reiau comportamentul invatat de la parintii lor ori contrariul lui.

Citeste si Jurnalul National!
Foto: Hepta

Depresia la adolescenti: netratata, poate duce la suicid... GHID: Cum se aleg materialele potrivite pentru finisarea locuintei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x