Antena Căutare

Atentie la ochelarii din supermarket!

Medicul oftalmolog Ruxandra Simionescu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, precizeaza cititorilor Jurnalului de Sanatate de ce ar trebui sa evite achizitionarea ochelarilor de vedere din piete sau din supermarketuri.

In ultimul timp, tot mai multa lume cumpara ochelari de vedere fara un consult medical oftalmologic. Ochelarii de vedere de la taraba sau din supermarket castiga teren din cauza pretului mult mai mic, comparativ cu cel practicat de firmele de specialitate.

Pe termen scurt, probabil faceti o economie, insa pe termen lung, ar putea sa va coste sanatatea ochilor. Din pacate, spun specialistii, acesti ochelari nu se comapara cu cei facuti la comanda, pe baza unei prescriptii medicale.

"Expresia suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine" se potriveste la fix in aceasta situatie. Nu doar din punct de vedere financiar, ci si din punct de vedere medical.

Pentru ca pacientii care folosesc astfel de ochelari trebuie sa stie ca ei au fost conceputi doar pentru rezolvarea pe termen scurt a problemelor de vedere.

Articolul continuă după reclamă

De exemplu, am uitat ochelarii de vedere acasa si fara ei nu pot semna un contract important. Pentru ca nu vreau sa ratez acest contract, cumpar rapid o pereche de ochelari dintr-un supermarket. Apoi, am uitat de ei.

DE CE UN CONSULT OFTALMOLOGIC
Un control oftalmologic poate dezvalui nu doar deficientele de vedere, ci si alte afectiuni conexe. Consultul consta in evaluarea acuitatii vizuale cu si fara corectie, masurarea tensiunii intraoculare, precum si examinarea fundului de ochi si a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului. Una dintre cele mai importante afectiuni este glaucomul, boala care in cea mai mare parte a cazurilor nu doare. Si un glaucom netratat la timp poate conduce la orbire, precizeaza medicul Ruxandra Simionescu.

Majoritatea persoanelor care isi cumpara ochelari fara consult medical, verificand doar daca vad mai bine cu ei, sufera de prezbiopie. "Prezbiopia este un proces normal in cadrul imbatranirii. O data cu inaintarea in varsta, de obicei dupa 40-45 de ani, cristalinul isi pierde din elasticitate.

De asemenea, muschii ce sustin cristalinul sunt si ei afectati. Aceste doua schimbari scad capacitatea de acomodare in special pentru vederea la apropiere. Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclara in special in distingerea obiectelor apropiate, motiv pentru care persoanele afectate au tendinta de a indeparta obiectele."

Medicul avertizeaza ca acest proces fiziologic avanseaza in timp, astfel ca ochelarii trebuie schimbati periodic. Prin urmare, nu se face nici o economie. Daca persoana ce are deficiente de vedere merge la un consult oftalmologic, medicul anticipeaza procesul de degradare si recomanda ochelarii potriviti in acest sens, evitand o supra sau o subcorectare a defectului.

Mai trebuie sa stim ca acesti ochelari sunt confectionati dupa un tipar ce presupune o singura distanta pupilara. "Un medic oftalmolog sau un optician va tine cont in realizarea perechilor de ochelari de orice amanunt, inclusiv de distanta pupilara.

DEZAVANTAJE
Daca insa lentilele sunt cumparate de la coltul strazii, exista riscul ca distanta pupilara sa nu se potriveasca oricarui pacient.

Este adevarat ca, in cazul in care diferenta de distanta pupilara este foarte mare, pacientul nu vede prin ochelari si, prin urmare, nu ii cumpara.

Dar e posibil ca diferenta dintre distanta pupilara a pacientului si cea a ochelarului sa fie de aproximativ doi-trei milimetri, situatie in care persoana poate vedea. Totusi, in timp, perioada depinde de la pacient la pacient, vor aparea: dureri de cap, ameteli, senzatia de ceata si chiar vedere dubla etc.

O alta problema a ochelarilor achizitionati din supermarketuri este ca ei sunt confectionati special cu aceeasi dioptrie la ambii ochi.

"Or, numeroase persoane sufera de anizometropie, adica au diferente de dioptrii intre ochiul stang si cel drept. Prin urmare, desi senzatia initiala este ca problemele de vedere s-au rezolvat prin purtatul acestor ochelari, rezolvarea este doar temporara si deci iluzorie", mai afirma medicul Ruxandra Simionescu.


CE ESTE DP?
Distanta pupilara sau interpupilara DP in reteta oftalmologica este distanta intre centrul pupilei ochiului stang si centrul pupilei ochiului drept exprimata in milimetri. Medicul este cel care poate sa masoare aceasta distanta si in functie de aceasta prescrie reteta pentru ochelari.

Respiratie usoara cu uleiuri esentiale... Miley Cyrus si Emma Watson: tinere cu pareri diferite despre alcool...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x