În calendarul ortodox, prima Duminică de după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi dedicată Sfântului Apostol Toma, în care credincioșii de pretutindeni țin seama de anumite tradiții și supesrtitii. Iată ce este bine să faci în această zi.
Duminica din Săptămâna Luminată este momentul în care Iisus Hristos s-a arătat Sfântului Apostol Toma, acesta având îndoieli în legătură cu învierea Mântuitorului. Din acest motiv, Sfântul Apostol Toma este cunoscut și sub numele de Toma Necredinciosul. Acesta a atins rănile Mântuitorului și s-a convins de puterea acestuia și de natura sa divină.
Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii
În ultima zi din Săptămâna Luminată, în Banat, femeile obișnuiesc să ducă la biserică ouă și colaci. Acestea sunt sfințite de preot, iar după această slujbă specială, ouăle, colacii și o lumânare sunt puse într-un coșuleț împletit din ramuri de alun sau de salcie și lăsate să plutească pe o apă curgătoare. Credința populară spune că aceste bucate vor ajunge la sufletul morților și că astfel o parte din păcatele lor vor fi iertate.
În Duminica Tomii credincioșii obișnuiesc să meargă la cimitir și să ofere bucate spre pomenirea celor dragi care au trecut la cele veșnice.
De Duminica Tomii, în Brașov este organizată parada junilor. Mai exact, junii îmbrăcați în costume originale defilează pe cei împdobiți cu cele mai frumoase podoabe. Ei pot fi admirați pe străzile din centrul vechi al Brașovului, în timp ce se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon.
E sărbătoare mare după Duminica Tomii - Paștele Morților sau Paștele Blajinilor. Uite ce să faci pentru sufletele lor... Bărbații au mărturisit sincer ce îi face să fie parteneri fideli. Numărul 7 este neașteptat!...