În calendarul ortodox, prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, este Duminica Tomii, numită după Apostolul Toma, cel necredincios. Duminica Tomii este o sărbătoare importantă cu multe tradiții și semnificații.
Duminica Tomii, prima duminică după Paşti este dedicată Apostolului Toma în calendarul ortodox şi sufletul morţilor în Calendarul Popular.
Tradiții și superstiții în Duminica Tomii
Duminică dimineața, după slujba Utreniei, ouăle și colacii vor fi sfințiți de preoți. Apoi se căută irugi, cursuri curate de ape curgătoare. Aici, oul, colacul și o lumânare aprinsă sunt așezate în fiecare coșuleț împletit și se dă drumul pe apă pentru a ajunge la sufletele morților. Oamenii cred că prin aceste ofrande sufletele morților vor fi eliberate de o parte din păcatele grele și vor putea umbla în locurile în care doresc.
După Sfânta Liturghie, preoții ortodocși vor merge în cimitire și vor face slujbe pentru cei plecați în ”lumea blajinilor”, sfințind mormintele și pomenile aduse de familiile celor ce-și dorm somnul de veci.
De Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia. Este important ca de Duminica Tomii să respectăm aceste obiceiuri populare. Se spune că cei care le săvârșesc vor avea parte de viață lungă.
sursa foto: huff.ro
Calendar ortodox 14 aprilie. Rânduiala bisericească din Sâmbăta Luminată... Calendar ortodox 14 aprilie. Rugăciunea sfintei din 14 aprilie îi ajută pe cei chinuiți de patima desfrânării...