Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

Babesioza este o afectiune produsa de un parazit endoglobular, care traieste in interiorul celulelor rosii si este transmisa prin intermediul capuselor. Denumirea bolii deriva din numele savantului roman Victor Babes cel care a descoperit acest parazit, fiind recunoscuta si clasificata in anul 1900.

Capusele reprezinta gazde definitive si sunt rezervorul babesiilor in natura. In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavirea tuturor mamiferelor. Omul se poate infecta si el prin intepatura capuselor care paraziteaza cainele.

Perioada dintre momentul infestatiei cu capuse si momentul aparitiei primelor simptome este cuprinsa intre una si patru saptamani.

Simptomele babesiozei

Oboseala, lipsa poftei de mancare, voma, diareea, urina inchisa la culoare, febra, si respiratia dificila sunt cele mai intalnite semne clinice in cazul infestarii cu babesia. In cazurile grave si avansate de boala apare icterul (mucoasele si pielea se ingalbenesc), iar moartea poate surveni la 4 - 11 zile de la imbolnavire.

In majoritatea cazurilor evolutia implica febra ce este cuprinsa intre 40- 41 grade Celsius. Boala se manifesta mai sever la cateii cu un sistem imunitar slabit. In forma cronica, evolutia se intinde pe parcursul a catorva saptamani, predominante fiind anemia si slabirea progresiva. In formele acute survine frecvent decesul animalelor netratate sau depistate tardiv.

Un diagnostic cert se pune numai cu ajutorul examinarii sangelui, caz in care se evidentiaza prezenta parazitului in hematii, dar si pe baza sindromului anemic. Reusita tratamentului este conditionata de rapiditatea cu care catelul este dus la cabinetul veterinar.

De aceea, daca observati la cainele dumneavoastra semnele descrise mai sus, este recomandat sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar.

Astfel, se poate trage concluzia ca indicatia majora este reprezentata de prevenirea infestatiei cainelui cu capuse. Deparazitarea externa se recomanda a fi facuta lunar in anotimpurile calduroase, asigurandu-se astfel o eficacitate sporita. Pe piata romaneasca exista o gama larga de produse antiparazitare externe (spot-on), asa incat realizarea preventiei se afla la indemana oricarui proprietar.

Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: Hepta

Recomandari