Căutare Live

Bebelusii nu mai sunt in pericol: biberoanele toxice vor fi retrase

De la 1 martie, biberoanele toxice, adica acelea cu bisfenol A, vor fi scoase de pe piata tarilor UE, de la 1 martie, iar desfacerea şi importul acestora vor fi interzise de la 1 iunie 2011.

Bisefenol A este un compus chimic, care intra in compozitia plasticului de uz alimentar si care a provocat mari controverse. "Este o veste buna pentru parintii europeni, care pot fi siguri ca, incepand de la jumatatea lui 2011, biberoanele de plastic nu vor mai contine bisfenol A", a precizat John Dalli, comisar european pentru sanatate.

"In baza recentei opinii exprimata de AESA (Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentelor) eu am subliniat ca exista zone de incertitudine, decurgand din cercetari noi, care au aratat ca bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltarii (corpului uman), reactiei sistemului imunitar sau dezvoltarea unor tumori", a mai declarat comisarul.

Canada este prima tara care a interzis, in 2009, biberoanele din plastic rigid, pe baza de bisfenol A si prima tara care a introdus BPA intre substantele toxice, in pofida opozitiei industriei chimice. In Europa, Franta si Danemarca au hotarat, in mod unilateral, sa interzica fabricarea si comercializarea biberoanelor care contin bisfenol A.

Bisfenolul A este suspectat de cresterea riscurilor de pubertate precoce la fete, de cancer de prostata sau san si de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, in teste de laborator. Reprezentantii industriei chimice apreciaza ca aceste temeri cu privire la om nu sunt intemeiate in mod stiintific.

Acest compus chimic este utilizat pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reincarcabile pentru apa, recipientelor din plastic pentru bauturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

Pe piata din tara noastra exista biberoane din plastic ce contine bisfenol. Biberoanele care sunt fabricate din plastic ce nu contine bisfenol sunt marcate "Fara BPA". Oana Grigore, purtator de cuvant in Ministerul Sanatatii, spune ca, "in momentul in care decizia Comisiei Europene de interzicere a biberoanelor din plastic cu bisfenol A este publicata in Jurnalul oficial al CE, inclusiv Romania le va retrage de pe piata".

Citeste si Jurnalul National!

Cum sa gasesti echilibrul intre a fi un parinte prea strict si unul prea permisiv... Gopan, masina care coace paine de orez...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri