Antena Căutare

Bogdan, copilul care rezolva probleme la matematica, dar nu stie sa se incalte singur

Stie toate capitalele lumii, rezolva adunari, scaderi si inmultiri ca un copil de clasa a V-a, scrie, citeste, dar abia reuseste sa desfaca ambalajul unei bomboane sau sa se incalte cu pantofii. Il cheama Razvan. Are sapte ani. Ca sa faca ceva trebuie sa spuna mai intai "nu", iar dupa fiecare sarcina dusa pana la capat trebuie sa primeasca recompensa.


"De ce ai fost nervos azi la gradinita?", il intreaba mama, de-ndata ce a aflat de la tutorele care il insoteste in fiecare zi cum s-a comportat cel mic printre copii. "Dansuri nu. Fac corect dansurile", spune copilul si se ghemuieste si mai mult in bratele parintelui. In urma cu trei ani, parintii au observat ca Razvan nu mai vorbeste si "de cele mai multe ori parca nici nu ne vedea sau nu ne auzea", isi aminteste mama copilului, Elena Nicolescu.

Ingrijorarea parintilor ca e ceva in neregula cu copilul lor crestea la fel de mult precum se largea lumea pe care Razvan si-o construia in jurul lui. "Copilul este autist!" Vorbe dure, fara noima la inceput pentru parintii lui Razvan. Verdict pus de medici abia tarziu, dupa drumuri de luni intregi pe la mai toate spitalele pentru copii. Mama a renuntat la serviciu. Si de-atunci construieste in jurul fiului ei realitatea pe care cel mic de multe ori o ignora.

2011/03/18//214026-4877-91339-razvan8copy.jpg

Cu grija multa si ore lungi de terapie, copilul a facut foarte multe progrese. "Se imbraca singur, mananca, merge la toaleta, este un copil extrem de inteligent", il lauda femeia.

Articolul continuă după reclamă

PROGRESE VIZIBILE

Pana acum cateva saptamani, cel mic lucra dimineata cu doua pedagoage si la pranz cu alte doua. Iar vinerea cu o coordonatoare care verifica programele si stabilea care sunt urmatorii pasi ce trebuie facuti. Acum, parintii lui Razvan s-au vazut nevoiti sa renunte la doi dintre tutori.

"Au ramas doar patru. Nu ne mai permitem sa-i platim pe toti. Pe langa aceste sedinte de terapie ABA, avem ore la logoped, la kinetoterapie. Toate costa enorm. Numai pe o sedinta de kinetoterapie platim 500.000 de lei", se plange femeia si arata mormanele de materiale didactice, carti de povesti, pensule, acuarele, recompensele pe care cel mic le primeste imediat ce rezolva corect sarcina ce i se da.

In camera mica a lui Razvan, mama a aranjat, ca la expozitie, zeci de dosare cu fisele copilului, gramezi de jucarii, toate supravegheate de camera de luat vederi. "Am inregistrat toate lectiile pe care cel mic le face. Avem mii de casete. Supervizoarea se uita la toate, le analizeaza si asa stabileste unde mai trebuie lucrat", explica mama baiatului.

De aproape doi ani, de cand face terapie, Razvan a invatat cum sa tina corect o furculita in mana, sa mearga singur la toaleta, sa se pieptene, sa deseneze. Pe foaia de hartie, mama ii scrie un lant de adunari, scaderi si inmultiri. Razvan se gandeste: 7 plus 3 minus 2 egal 8. Nu ridica privirea de pe foaie. Trece la urmatorul exercitiu. 20 impartit la 2 egal 10. Abia dupa ce termina de socotit si aude vocea mamei, care-l felicita, sare bucuros de pe scaun si spune tare: "Grozav!".

Asa s-a obisnuit mama sa-l laude, asa spune si el dupa fiecare lucru bine facut. Pe cealalta coala, mama i-a scris cu litere de tipar cateva cuvinte langa care Razvan trebuie sa noteze antonimele. Baiatul ia creionul in mana si, cu usurinta unui copil de clasa a IV-a, scrie: cald-rece, noapte-zi, mic-mare, solid-lichid, inalt-scund. Apoi, primeste aplauzele noastre, in vreme ce se chinuie sa-si traga pantalonii pe el.

Fundatia Romanian Angel Appeal si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile au lansat in noiembrie 2008 Campania de informare si de strangere de fonduri "Impreuna invingem autismul".

Discutiile s-au axat pe pasii care trebuie facuti, astfel incat un nou act normativ sa fie supus dezbaterii si aprobat pentru protejarea drepturilor copiilor cu autism. Initiatorii campaniei "Impreuna invingem autismul" solicita tuturor autoritatilor din domeniile sanatatii, educatiei, protectiei copilului si protectiei sociale sa se implice in asigurarea si solutionarea urmatoarelor cerinte: accesul la servicii de screening, diagnosticare si evaluare a copiilor cu TSA (n.r. - tulburari din spectrul autist) prin reteaua medicala de asistenta primara, in acord cu standardele internationale din domeniul medical; accesul la interventie terapeutica adecvata (timpurie, intensiva si de calitate); recunoasterea oficiala de catre Colegiul Psihologilor din Romania a terapiilor care si-au demonstrat eficienta in recuperarea copiilor cu TSA; formarea specialistilor/terapeutilor din domeniul recupera-rii copiilor cu TSA; decontarea din bugetul central/local a cheltuielilor realizate cu terapiile pentru recuperarea copiilor cu TSA.

Citeste si Jurnalul National!

Relatia s-a sfarsit brusc: Vezi ce trebuie sa faci!... Sfaturi si trucuri pentru indepartarea straturilor de vopsea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x