Antena Căutare

Bonsai, suiseki si saikei: nu doar copaci in miniatura, ci arta

Toata lumea stie ce este acela un bonsai, acel copac cu tulpina groasa, cu ramuri subtiri si curbate, cu forma ciudata si aspect imbatranit in ciuda dimensiunilor reduse. Mai putin cunoscut este faptul ca termenul "bonsai" nu defineste o specie de pomi, ci o arta: arta de a modela copaci mici si de a le da forma celor mari care se dezvolta in natura.

Orice copac poate fi transformat intr-un bonsai, cu multa munca si rabdare. Exista mai multe stiluri bonsai care se pot adapta in functie de preferinte: stilul cascada sau batut de vant sunt doar cateva dintre ele.

Tehnica bonsai este cunoscuta de mii de ani si a fost intalnita prima data in China de unde a fost preluata de japonezi. Cu timpul, artistii si-au imbunatatit tehnica bonsai sau au incercat sa o combine cu o alta traditie japoneza numita suiseki - arta aranjarii pietrelor, care tradusa in romana ar insemna "pietre vii". Astfel a luat nastere saikei, opere de arta realizate prin imbinarea celor doua tehnici: bonsai si suiseki.

Pe parcursul acestei luni, iubitorii de plante si de arta pot admira si cumpara un aranjament saikei din cadrul expozitiei organizate in Muzeul Geologic din Bucuresti de Lucian Radu Rusu - director regional pentru Romania al Asociatiei Internationale de saikei si Paul Vlad.

MIT SI ADEVAR

Articolul continuă după reclamă

Daca intrebam zece persoane ce stiu despre bonsai vom obtine tot atatea raspunsuri diferite si asta pentru ca informatiile care circula despre acesti copaci sunt variate sI, in mare parte, mituri.

Bonsaii sunt priviti de majoritatea oamenilor cu admiratie, multi vad in ei semnificatii aparte si ii cumpara pentru ca ii considera aducatori de noroc. Acesta este de altfel si cel mai raspandit mit despre bonsai datorita faptului ca astazi, in Japonia bonsaiul este recunoscut ca cel mai puternic simbol al culturii si idealurilor lor. La inceputul fiecarui an, la nunta sau botez si in general, la orice, inseamna pasire pe un nou drum, japonezii ofera in dar bonsai. Acest gest este considerat cea mai binevoitoare urare si de aici ideea ca aduc noroc.

Bonsaii traiesc putin, sunt pretentiosi, au nevoie de prezenta permanenta a unei persoane si pentru a se dezvolta armonios trebuie sa vorbim cu ei. Nimic mai fals. In mod normal un bonsai traieste de doua-trei ori mai mult decat specia de copaci din care face parte si care se dezvolta in mediul natural. Totul tine de atentia pe care le-o acordam si care nu trebuie sa fie in exces. Grija fata de ei trebuie sa se rezume la a-i uda si a-i tunde atunci cand este cazul. Nu au nevoie de ingriji speciale si nici de povesti, ci doar de un mediu adecvat dezvoltarii lor.

Este adevarat insa ca sunt plante decorative deosebite care atrag atentia si infrumuseteaza locul in care sunt asezate.

SAIKEI: BONSAI SI PIETRE VII

In Romania sunt foarte putine persoanele care cunosc arta saikei. Lucian Radu Rusu s-a indragostit de copaci si pietre cu aproape 20 de ani in urma. De atunci creste copacei, ii modeleaza si ii asaza alaturi de pietre in aranjamente care incanta privirea.

Un bonsai poate fi obtinut din seminte plantate in ghiveci sau prin curatarea si altoirea neobisnuita a ramurilor fragede pe radacini puternice. Chiar si copaceii cu forme ciudate pot fi luati din mediul lor si plantati in ghiveci, dar operatiunile de curatare si taiere trebuie sa se faca sistematic.

Specialistii avertizeaza ca in procesul de transformare pomul nu trebuie sa fie traumatizat. Dupa ce a fost preluat si plantat are nevoie de o perioada de acomodare de cateva luni. Frunzele mici sunt o caracteristica a bonsailor drept care de doua trei ani pe an, acestea se taie in totalitate, pentru ca de fiecare data ele se vor reface in marime tot mai redusa. Forma se da cel mai bine dupa o schita realizata in prealabil. Sunt insa necesare pauze si intre ciclurile de modelare si curatare.

Aplicate toate odata, aceste operatiuni pot deteriora planta sau chiar mai rau. Aici rabdarea celui care vrea sa creeze un bonsai este elementul esential pentru ca procesul necesita timp. Lucian Radu Rusu spune ca un bonsai se creeaza intr-o viata si este dat mai departe generatei viitoare care are datoria sa ii pastreze sau sa ii inbunatateasca forma si sa ii asigure conditii prielnice pentru a se dezvolta.

Aplicata pe pietre, tehnica bonsai poate fi de trei feluri si face referire strict la pozitia radacinilor plantei. Astfel, ele pot folosi piatra ca suport de crestere si se pot dezvolta in interiorul ei la fel ca in pamant. A doua categorie de aranjamente cuprinde copacii care au radacinile agatate de stanca doar cu varfurile, in timp ce restul se dezvolta in afara ei. Ultimul tip de aranjamente sunt realizate pe piatra: radacinile plantei se intind pe suprafata si iau forma ei ca si cand ar imbratisa-o.

AM CUMPARAT UN BONSAI, CE FAC CU EL?

Cel mai important lucru care trebuie cunoscut de cei care isi doresc un bonsai esta ca urmeaza sa isi cumpere un copac si nu o floare. Nu sunt plante pretentioase, dar fara cateva reguli de baza vor muri in scurt timp. De aceea, incercati sa aflati tot ceea ce trebuie sa stiti despre el inainte sa il cumparati. Mai intai studiati specia din care face parte, apoi aflati cat mai multe lucruri despre ingrijirea bonsailor si puneti toate informatiile cap la cap. Fiecare copacel are caracteristici specifice in functie de care trebuie ingrijit, dar asa cum este normal, exista si cateva lucruri general valabile.

Stabiliti care va fi locatia bonsaiului inainte sa il aduceti acasa. Mutatul dintr-un loc in altul nu este deloc prielnic, pentru ca el se comporta ca un pom din natura. Are nevoie de acomodare la noile conditii si de aceea trebuie lasat intr-un singur loc chiar daca la inceput pare ca nu ii este foarte bine. Ca sa va asigurati ca nu il asezati gresit, aveti grija la cateva detalii. In locul respectiv nu trebuie sa existe posibilitatea de formare a curentilor de aer si nici schimbari bruste de temperatura.

Un bonsai asezat langa o usa sau o fereastra pe care o deschideti regulat nu va avea mult timp de trait. De asemenea, nu este recomandat sa fie asezat pe obiecte care produc vibratii precum televizoarele sau sistemele de sunet. Dupa ce ati gasit locul care sa corespunda acestor cerinte, aveti grija sa nu uitati de lumina. Daca cea naturala nu vi se pare de ajuns, puteti opta pentru o lampa cu bec economic, care nu se incinge.

Odata cumparat bonsaiul va avea nevoie de apa si de cateva ingrijiri. Udarea se face in functie de mediu, nu exista o periodicitate. Cand constati ca pamantul de la suprafata s-a uscat turnati apa pana cand iese prin orificiul de pe fundul ghivechiului.

Tunderea se face de doua, trei ori pe an sau in cazul celor care cresc mai incet atunci cand forma incepe sa isi piarda din contur. Se pastreaza doua frunze din ramura noua si restul de taie dupa vechea forma. Nu uitati ca bonsaiul este un copac si va urma ciclul natural: primavara isi va imbogati coroana si chiar va inflori in functie de specie, vara si iarna va stagna, iar toamna isi va pierde frunzele. Aceste cicluri sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasa.

sursa: Jurnalul National

foto: bonsaitrees101.com

Detaliile dau o nota aparte amenajarilor moderne... Sarcina la adolescente are consecinte medicale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x