"Radu Anton Roman nu s-a intalnit in drumurile lui prin Mehedintiul "ancorat" la nordul Dunarii cu tusa Eugenia Dinet din Sisesti. Dar tare bucuros ar fi fost daca s-ar fi intamplat asa! Tusa Eugenia este exact genul acela de om care n-are spaima de aparate de fotografiat ori de filmat, cocheteaza cu ele, in vreme ce-ti explica, aplicat, la ce folosesc uneltele gospodariei.
"Uite-asa fac eu zara!", si-a inceput dumneaei "discursul" cand i-am intrat in ograda, "mestecand" laptele "pus la acru". "Noi luam laptele si-l punem in putinei, si-l lasam doua zile, pana se face gros, ia, asa, ca o «saina», ca un iaurt. Si-apoi il mestecam cum se vede, si se face bun, bun!"
N-am ajuns intamplator in ograda matusii. Ne-a dus acolo Isidor Chicet, etnologul, de la Drobeta Turnu-Severin. Moldovean prin nastere, oltean prin adoptie, cunoaste cel mai bine gesturile ritmate de anotimpuri si praguri pastorale ori religioase ale oamenilor locului. Ne vorbeste despre ursitoare si despre zburatori, personaje fantastice care inca mai haladuiesc (in credinta populara ori de-adevaratelea?!) prin Lunca Dunarii.
LECTIE DE GASTRONOMIE
In vremea asta, tusa Eugenia a pregatit oalele cu bucate pe care le va pune la fiert. Unde in alta parte daca nu la test? Urmatoarea noastra "lectie" de gastronomie "sisesteana" are loc dinaintea lui. "Asta-i testul si-l pun asa!" - ne arata exact cum trebuie sa stea palaria de lut, mangaind-o o clipa, asa cum mangai crestetul unui copil.
"Facem focul si-l tragem sub test. Eu decat sa dau bani pe pita, mai bine o fac acasa. Am grau, am tot ce-mi trebuie. Si-o fac la test, ca nu merita sa dau atatia bani pe butelie, la aragaz. Vara pun si cate-un pui, in castron de pamant, cu cartofi, si-l fac tot la test. Iese foarte bun. Asa-i place mosului!"
Si pe mos Doru Dinet l-ar fi placut Radu Anton Roman. Are privirea scanteietoare si, din cand in cand, te "picneste" cu cate o intrebare sugubata: "Stiti de ce a cazut din pom Lazar? De dorul placintelor. De-aia facem si noi placinte in Sambata lui Lazar". Apoi, serios, isi lauda nevasta: "Face bucate bune femeia mea! Au venit o data niste doctori si-au mancat pita ei coapta in test. Vai de mine, au zis ca-i un deliciu!".
Cat despre placinte, tusa spune ca, vara, mosului ii plac cele umplute cu mere. "Framant intai coca - la trei cani de faina pun trei oua si trei linguri cu unt. Amestec si, cand intind foaia, o ung cu unt, o strang si-o bat si-o dau la rece. Apoi intind doua foi in tava unsa cu ulei: una sus si una jos, si intre ele umplutura.
Cum fac umplutura? Dau merele pe razatoare si le calesc in cratita cu zahar. Le mai pun si scortisoara. Intep foaia de deasupra si o pun la cuptor, la test, iar cand o scot, pudrez cu zahar."
Ce mai mananca gospodarii din Sisesti? Rasol cu hrean dat prin otet de vin rosu, mancare de pipote cu prune, ciorba de peste, ciorbita de maruntaie de miel, potroace din mate de miel (la care se pun si pulpele, si capatana, si mult leustean). Apoi, pacele, o mancare raspandita prin Mehedinti si Strehaia. Se face din mate tocate marunt, cu usturoi, la cuptor.
"E o mancare batraneasca", spune tusa Eugenia Dinet. Mai demult se manca si zeama de varza ingrosata cu faina de porumb sau chisalita de corcoduse, sau sfecla fiarta cu faina si cu miez de nuca.
Acum se fac sarmale din miez de nuca, in post, iar in zilele de sarbatoare, sarmale din gusa de curcan. Aripile, copanele si marutaiele de curcan se folosesc la bors cu zeama de varza, iar ghearele, capul si gatul pasarii se fac piftie."
citeste Jurnalul National
foto: www.cookyourdream.com
Vrei sa scapi de cearcane? Incearca injectiile cu dioxid de carbon... Cat de potrivita este saga Twilight pentru copii?...