- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 21 iulie. E mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox după Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, cel care a primit și darul viziunilor, și anume, prorocul Ezechiel sau Ezechiel și pe Sfinții Cuvioși Rafael și Părtenie de la Agapia.
Sfinții Cuvioși Rafael și Părtenie de la Agapia sunt prăznuiți pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 5-7 martie 2008. Proclamarea canonizării Sfinților Rafael și Părtenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamț, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului.
Cuviosul Rafael s-a născut în satul Bursucani, din ținutul Bârladului. A fost monah la Agapia din Deal, în secolul al XVI lea. Din documente reiese că Sfântul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moaștele. În vechile pomelnice este numit "Fericitul staret Rafael". Dumnezeu a lucrat în chip minunat prin el, atât în timpul vieții pământești, cât și după trecerea să la cele veșnice. Părți din moaștele sale se păstrează în mănăstirile din Moldova.
Cuviosul Părtenie a trăit în secolul al XVII lea. Din relatările Sfântului Dosoftei, reiese că Părtenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Tradiției, Sfântul Părtenie a sihăstrit în muntele "Scaunele". Se rugă toată ziua, iar noaptea, în timp ce rostea rugăciunea lui Iisus, împletea coșuri. Dormea foarte puțin. A trecut la Domnul în anul 1660. Moaștele sale au darul tămăduirii.
Sfântul Proroc Iezechiel este cinstit pe 21 iulie. Iezechiel era dintr-o cetate evreiască, ce se numea Sarira. El era fiul lui Buzi, din seminţia lui Levi, preot al Dumnezeului celui Preaînalt, şi a fost robit de Nabucodonosor şi dus în Babilon împreună cu Ioachim, împăratul iudeilor, care a fost numit Iehonia al II-lea, în a doua robie a Ierusalimului. Pentru că Ierusalimul a fost robit de trei ori de către Nabucodonosor: întâi a fost robit în zilele lui Ioachim, împăratul Iudeei, care în Sfânta Scriptură se numeşte şi Eliachim, şi era fiul lui Iosie, fratele lui Ioahaz şi al lui Sedechie, şi tatăl lui Iehonia al II-lea. El a fost primul pe care Nabucodonosor l-a dus legat cu lanţuri în Babilon. Tot atunci au fost duşi în robie şi Sfântul Prooroc Daniil împreună cu cei trei tineri: Anania, Azaria şi Misail. însă după puţin timp, Nabucodonosor l-a liberat pe Ioachim iarăşi în Ierusalim la împărăţie, facându-l pe el birnic.
Calendar ortodox 21 iulie. Sărbătoare de cruce albastră în calendar
- Cruce roșie cu o singură paranteză în partea dreaptă †) reprezintă sărbători ale sfinților. Zile în care nu se lucrează.
- Cruce neagră cu o singură paranteză în partea dreaptă †) simbolizează sărbătorile sfinților care au doxologie mare. În aceste zile se poate lucra.
- Crucea neagră din calendar ortodox † reprezintă sărbătorile sfinților la care nu se necesită să se facă priveghere. Se cântă polieleu, cântarea milostivirii dumnezeiești.
- Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România. În sărbătorile de cruce albastră se dedică rugăciuni sfinților.
Calendar ortodox 21 iulie. Viziuni importante ale lui Ezechiel
Viziunile sale cele mai importante sunt:
- Carul de foc (cap1)
- Templul profanat de idolatrie (cap 8-11)
- Păstorul cel bun (cap34)
- Vedenia oaselor uscate și a învierii morților(cap37)
- Noul Ierusalim (cap 40-46)
- Râul apei vieții (cap 47)
Prima sa viziune dumnezeiască a avut-o în anul al 5-lea al robiei lui Ioiachin, deci și al deportării sale (Ier1.2) iar ultima sa profeție este datată din anul al 27-lea al deportării sale (Ier29.17), așadar a profețit timp de 22 de ani.
Dificultatea cărții
Cartea sa care-i poartă numele este anevoie de înțeles. Ascultătorii lui spun la un moment dat:nu cumva ceea ce ne spune el este o parabolă”(Ier20.49). Neclaritatea cărții o sesizează și Sfinții Părinți (Sf. Grigore de Nazianz și alții), precum și toți exegeții care s-au ocupat de această carte. La evrei, în primele veacuri creștine, cartea lui Iezechiel era exclusă de la citire, până la vârsta de 30 de ani a cititorilor din pricina dificultății de înțelegere.
Calendar ortodox 21 iulie. Mare sărbătoare după Sf. Ilie! Ce se prăznuiește sâmbătă
Încearcă acest TEST: Care cuplu este cel mai fericit? Alegerea ta îți va dezvălui secretul relației tale!... Calendar ortodox 24 iulie. Sărbătoare mare! La mulți ani femeilor cu acest nume sfânt!...