- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 22 aprilie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește duminică, 22 aprilie, pe Sfântul Teodor Sicheotul. La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Teodor și Teodora, Tudor, Tudora și derivatele sale: Toader, Teo, Tudorel, Tudorica, Toderica, Toderita, Dorin, Dorina, Doru, Dora, Doroteea, Dorel, Dicu.
Calendar ortodox, Sfântul Teodor Sicheotul
Teodor Sicheotul, episcop de Anastasiopolis, a trăit în secolul al VI-lea și încă din tinerețe a trăit în pustnicie, nevoindu-se în numele Domnului. S-a bucurat de un mare renume și a fost cinstit ca un sfânt de pe când era încă în viață. Sfântul Teodor a trecut la Domnul în anul 613. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la data de 22 aprilie.
La vârsta de zece ani, Teodor Sicheotul s-a îmbolnăvit de moarte. Familia lui l-a adus atunci la biserica Sf. Ioan Botezătorul. Două picături de apă s-au scurs de pe icoana Mântuitorului din turla bisericii, iar acestea l-au vindecat. Curând după aceasta, tot cu voia mamei sale, Sfântul a găsit alinare și singurătatea pe care și-o dorea ducându-se în timpul nopții în biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Râvna sfântului era atât de statornică încât mai mulți membri ai familiei sale au început să îi urmeze în unele din nevoințele sale. La vârsta de doisprezece ani, Hristos i s-a arătat sfântului în vis, zicându-i că acestea îl vor duce la mare și veșnică bucurie în Împărăția Cerurilor. Tânărul sfânt făcea multe și mari lucrări cu puterea Domnului care lucra prin el. Rugându-se el, Dumnezeu a trimis ploaie într-o regiune care suferea mult de secetă
.
La mulți ani, Teodor, Teodora, Tudor, Dora etc. Semnificația numelor
Numele Teodora este format din cuvintele grecesti theos - zeu si doron - dar și s-ar traduce darul lui Dumnezeu. Se spune că acest nume, derivat de la Teodor (cu variantă Tudora-derivată de la Tudor), exprimă sentimentele de mulțumire ale părinților față de divinitate la nașterea copilului. Datorită semnificației lor, numele teoforice au fost purtate de mulți martiri din primele veacuri creștine. În Țara Românească, în secolul al XV-lea erau atestate formă cultă Teodor și formă populară Toader. Cel mai frecvent era prenumele Tudor (atestat pentru prima data în 1424), urmat de Tudoran și Tudora. În Moldova din vremea domniei lui Ștefan cel Mare era atestata formă Hodor.
Derivate de la prenumele Teodor, Teodora, Tudor: Toader, Teo, Tudorel, Tudorica, Toderica, Toderita, Dorin, Dorina, Doru, Dora, Doroteea, Dorel, Dicu.