Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Calendar ortodox 22 decembrie. Sărbătoare mare de cruce albastră! Ce sfânt român prăznuim

Calendar ortodox 22 decembrie. E sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox din 22 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, un sfânt român, motiv pentru care, sâmbătă, pe 22 decembrie, este cruce albastră în calendar.

calendar ortodox 22 decembrie

Calendar ortodox 22 decembrie. E sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox din 22 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, un sfânt român, motiv pentru care, sâmbătă, pe 22 decembrie, este cruce albastră în calendar.

Calendar ortodox 22 decembrie. Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania. Tatăl său a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldoveiîntre 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

După moartea tatălui, tânărul fiu de domnitor va pribegi, împreună cu mama și cu frații săi în Țara Românească, după care se vor așeza definitiv în Polonia. Învățătura și-o începe în casa părintească, apoi o continua la vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov (Lemberg) și la Academia Zamoiska din Zamosč, unde studiază limbile latină, greacă, slavonă și polonă, la care se adăugau discipline standard din vremea respectivă: gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia. A studiat în limba latină și la Sorbona. Și-a însușit mânuirea armelor și a luat parte la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Țuțora (1620) și Hotin (1622).

Calendar ortodox 22 decembrie. Chemarea la credință

Sub înrâurirea starețului mânăstirii Pecerska, arhimandritul Zaharia Kopâstenski, Petru Movilă a hotărât să se călugărească. Astfel, după ce se va pregăti, începând din 1622, duhovnicește la moșia sa din Rubiejovka, unde a zidit și o biserică cu hramul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, va fi tuns în monahism, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mânăstirii, la vârsta de 31 de ani.

Situația ortodoxiei în acea perioadă era tulbure din cauza încercărilor de catolicizare a nobilimii lituaniene, bieloruse și ucrainiene, care era, în mare parte, ortodoxă. Însă, prin activitatea sa depusă timp de 5 ani ca egumen, Petru Movilă a reușit să ridice prestigiul cultural și bisericesc al mânăstirii la un nivel necunoscut până atunci. Astfel, s-a ocupat de restaurarea și înfrumusețarea mânăstirilor și a peșterilor în care se găseau moaște de sfinți și a continuat activitatea tipografică a înaintașilor săi, dând la lumină mai multe cărți de slujbă și de învățătură.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința să de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

Deoarece este un sfânt de orgine română, ziua prăznuirii sale este însemnată cu cruce albastră în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 22 decembrie 2018

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintei Mare Mucenite Anastasia Romana;
  • - Sfântului Mucenic Hrisogon;
  • - Sfintei Mucenite Teodota si a fiilor ei;
  • - Sfântului Mucenic Zoil.

surse: crestinortodox.ro, wikipedia,

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro