- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 25 februarie. Sărbătoare mare azi! Cui spui La mulți ani și ce trebuie să știe credincioșii.
În această zi se face prăznuirea minunii grâului fiert făcută de Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron (prăznuit la 17 februarie), dar și pomenirea părintelui Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului și a Sfântului Mucenic Alexandru. Celor cu numele de Alexandru le puteți ura astăzi ”La mulți ani!”
Când pică Postul Paștelui în 2019 și ce trebuie să știi
Când intrăm în Postul Paștelui 2019. Cele mai importante învațături ale lui Arsenie Boca
Calendar ortdox 25 Februarie Sfântul Mucenic Teodor Tiron
La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să comită o blasfemie cu creştinii, i-a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, poruncindu-i acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).
În memoria acestei întâmplări, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron şi această minune, în prima sâmbătă a Postului Mare.
Începând de Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan al Damascului, după rugăciunea din amvon. Apoi se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost stabilită de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).
Calendar ortodox 25 februarie. Sfântul Tarasie și Sfântul Mucenic Alexandru
Sfântul Tarasie era Patriarhul Constantinopolului. De sorginte nobilă, acesta s-a născut şi a crescut în Constantinopol unde a primit o educaţie aleasă. Astfel, a fost repede promovat la curtea Împăratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul (780-797) şi al mamei sale, sfânta Împărăteasă Irina (7 August) primind funcţia de senator.
În acele vremuri Biserica era tulburată de lupta iconoclaştilor. Sf. Patriarh Pavel (30 August), susţinător al iconoclasmului şi-a dat demisia din funcție și s-a retras la o mănăstire şi luând schima îngerească. Când Sf. Împărăteasă Irina l-a vizitat împreună cu fiul său, împăratul, Sf. Pavel le-a spus că cel mai vrednic să fie succesorul său era Sf. Tarasie. Acesta a refuzat slujba propusă, dar s-a supus cu condiţia să se întrunească un Sinod Ecumenic care să distrugă erezia iconoclastă.
Sf. Tarasie a ajuns la tronul patriarhal în 784. În anul 787 s-a întrunit la Niceea cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, prezidat de Patriarhul Tarasie, în prezenţa a 367 de episcopi. La sinod s-a confirmat obligativitatea cinstirii sfintelor icoane. Sf. Tarasie a condus Biserica timp de 22 de ani, ducând o viaţă strict ascetică, ajutându-i din veniturile sale pe cei nevoiași. Sfântul Tarasie, prăznuit în calendarul ortodox la data de 25 februarie, a murit în anul 806.
Sfântul Alexandru a trăit pe vremea împăratului Maximian şi a ighemonului Tiberian din cetatea Cartagena. A fost silit să se închine la idoli, fapt pe care l-a refuzat. Acesta a fost chinuit îndelung pentru credința sa. I s-a tăiat capul în Tracia.
Celor care poartă numele de Alexandrul le urăm la ”La mulți ani!”.
Calendar ortodox 24 februarie. Sărbătoare de cruce roșie azi! Ce nu ai voie să faci!... Ela Craciun organizeaza primul curs care te invata ce sa faci pentru ca bebelusul tau sa doarma toata noaptea...