Antena Căutare

Calendar ortodox 27 iulie 2019: Sărbătoare mare de cruce roșie. Ce sfânt e sărbătorit

Calendarul ortodox din 27 iulie 2019 anunță o sărbătoare importantă, de cruce roșie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe sfântul mucenic Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor

Sfantul Pantelimon

Calendarul ortodox din 27 iulie 2019 anunță o sărbătoare importantă, de cruce roșie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe sfântul mucenic Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor

Citește și: Rugăciune Sf. Pantelimon: Acatist și canon de rugăciune către marele tămăduitor​

Sfântul Mucenic Pantelimon este sărbărit în fiecare an de Biserică la data de 27 iulie 2019 și pomenit mereu în Taina Sfântului Maslu, la sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi.

Prin activitatea din timpul vieții, dedicată vindecării, dar și prin minunile pe care le-ar fi săvârșit chiar și după moarte, Sfântul Pantelimon este considerat un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind.

Articolul continuă după reclamă

Cine este Sfântul Pantelimon

Sfântul Pantelimon, pomenit sâmbătă în calendarul creștin ortodox al lunii iulie, s-a născut în anul 275 în cetatea Nicomidia, din Asia Mică. La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel puternic în toate ca un leu". După ce a primit învățătura creștină și botezul de la Sf. Mucenic Ermolae (cel pomenit în calendarul ortodox la 26 iulie), numele său a devenit Pantelimon ("cel cu totul milostiv").

Despre viața sfântului Pantelimon se spune că ea a fost închinată educației și vindecării bolnavilor. Din tinerețe, a fost încredințat spre educație lui Eufrosin, un medic de renume al acelor timpuri, de la care a învățat medicina, devenind un doctor foarte bun și căutat. În plus, acesta nu dorea să fie remunerat pentru tratamentele sale, de aceea și-a primit renumele de ”doctor fără de arginți”.

Sfântul Pantelimon a fost remarcat chiar și de împăratul Maximilian, care intenționa să-l ia la palat ca medic particular, după ce vindecase un orb din naștere, invcând numele lui Iisus Hristos.

Sfântul Pantelimon a refuzat să se lapede de credința în Hristos și să se închine zeilor, atrăgând furia puterii, fapt pentru care Împăratul a cerut să fie decapitat. Se spune că atunci când i-a fost tăiat capul, nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat martirul a înverzit pe dată și a rodit cu fructe din belșug. Împăratul a poruncit apoi ca trupul lui Pantelimon, dar și măslinul, să fie arse. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc al Sf. Pantelimon și l-au îngropat la loc de cinste.

Moaștele Sfântului Pantelimon în România

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost răspândite în toată lumea creștină. Multe biserici, capele, paraclise, mănăstiri, spitale, cabinete și instituții medicale sunt puse sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon.

La noi în țară, moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Catedrala Episcopală din Galați. În București, multe biserici au moasșetele Sfântului Pantelimon, rspectiv Biserica Sfântul Pantelimon, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Dumitru Poștă, Biserica Adormirea Maicii Domnului-Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Sfântul Alexie.

Capul Sfântului Pantelimon se păstrează însă la Mănăstirea Sfântul Pantelimon ("Rusikon") de la Muntele Athos.

Calendar ortodox 27 iulie 2019 - rugăciune către Sfântul Pantelimon

Rugăciunea Preasfintitului Eremei Schimnicul către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Calendar ortodox august 2019. Când începe postul, sărbători religioase și sfinți

Calendar ortodox 26 iulie 2019. Cruce neagră, nu se spală nu se calcă... Rugăciune Sf. Pantelimon: Acatist și canon de rugăciune către marele tămăduitor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x