Febra indica, de obicei, ca se intampla ceva neobisnuit cu organismul copilului. Ea este raspunsul corpului la o boala. Febra in sine nu este periculoasa, ci, din contra, joaca un rol important in lupta cu boala.
Temperatura este considerata normala daca se incadreaza intre 36,1 C si 37,2 C. De obicei, o temperatura ridicata indica raspunsul organismului la o infectie virala sau bacteriana.
Alte cauze posibile sunt inflamatiile, expunerea prelungita la soare, vaccinurile, unele tumori maligne si unele forme de cancer. De asemenea, si utilizarea unor antibiotice poate determina cresterea temperaturii.
Simptome care insotesc febra
Cele mai frecvente simptome sunt: deshidratarea, durerile de cap, lipsa poftei de mancare, slabiciune generala, transpiratie abundenta, tremurat.
Cand este vorba despre temperaturi ridicate (intre 39,4 C si 41 C), pot exista iritabilitate, convulsii, halucinatii. In aceste cazuri, copilul trebuie sa primeasca cat mai rapid ajutor medical.
Cand te adresezi medicului
Exista situatii in care parintii nu trebuie sa mai stea pe ganduri si sa se adreseze imediat medicului, deoarece febra poate deveni periculoasa pentru sanatatea celor mici:
- copilul are o febra mai mare de 38,3 C
- este mai mic de trei luni
- refuza sa bea ori sa manance
- febra este insotita de o iritabilitate inexplicabila
- febra este insotita de o stare letargica. La copiii mai mici de 2 ani acestea pot fi simptome ale unei meningite.
are o temperatura mai mica decat cea normala (mai putin de 36,1 C).
- febra persista mai mult de doua zile la copiii mai mici de 2 ani si trei zile la copiii mai mari.
- copilul este iritabil sau letargic, are dureri de cap sau de burtica, vomita.
Cateva remedii
In cazul in care copilul are temperatura, parintii pot face cateva lucruri pentru a-l ajuta sa depaseasca aceasta stare mai usor.
In primul rand, trebuie sa-i dea multe lichide (apa plata, sucuri naturale), deoarece febra poate sa determine deshidratarea.
In al doilea rand, copilul trebuie lasat sa se odihneasca oricat de mult simte nevoia - orice fel de activitate poate sa-i creasca temperatura. In al treilea rand, trebuie imbracat in haine confortabile si tinut intr-o camera cu temperatura normala, nu supraincalzita, asa cum au unii parinti tendinta sa faca.
In cazul unor temperaturi ridicate copilul poate fi imbaiat in apa calduta pentru cel mult 10 minute.
Citeste Revista Felicia
Cheesecake, o prajitura minunata... Cum ne pregatim pentru canicula din miezul verii...