Antena Căutare

Carbohidrati, zaharuri si alimentatia copilului

Zaharurile si carbohidratii au fost invinuiti adeseori pentru cazurile de obezitate infantila. Dar sunt toti carbohidratii rai? Si ii putem da copilului produse zaharoase cu masura?

CARBOHIDRATI

Desi carbohidratii au inceput sa aiba o proasta reputatie (pentru care putem invinui cazurile ingrijoratoare de obezitate din America si mai nou, in Romania) ei sunt o parte necesara in regimul alimentar al copilului.

Carbohidratii se impart in doua categorii : cei simpli precum glucoza, fructoza si glucoza care se gasesc mai ales in fructe si cei complecsi pe care ii putem gasi in legume cu amidon, grau, orez si cereale.

Carbohidratii complecsi sunt transformati in simpli si apoi asimilati de organism. In timp ce nivelul de zahar creste, pancreasul produce insulina, o substanta necesara organismului pentru mutarea carbohidratilor din sange in celule, de unde pot fi folositi ca sursa de energie.

Articolul continuă după reclamă

Carbohidratii simpli, care nu mai trebuie transformati de organism, ridica nivelul de zahar din organism repede si duc la obezitate, diabet, probleme cardiace. Acestia sunt cei care trebuie evitati pe cat posibil.

Surse bune de carbohidrati sunt: cerealele integrale, orezul brun, painea integrala, fructe, legume si lactate degresate. O dieta echilibrata pentru copiii de peste 2 ani ar trebui sa contina 50%-60% calorii provenite din carbohidrati. Cheia este sa alegi carbohidrati buni pentru copil si sa manance cu masura.

Dintre carbohidrati, cerealele integrale sunt cele recomandate in ultimul timp de specialisti copiilor, adolescentilor dar si adultilor. Ele sunt mai greu asimilate de corp, contin fibre (se umfla in stomac si reduc senzatia de foame) si contin vitamine si minerale. Scolarii ar trebui sa consume 4-6 portii de carbohidrati zilnic, unde macar jumatate dintre acestea sa vina din grane integrale. Echivalentul acestor portii ar fi o felie de paine, o ceasca de cereale gata facute, jumatate de cana/bol de orez sau paste.

ZAHARURI

Alimentele ridicate in zaharuri dar lipsite de nutrienti sunt prajiturile, ciocolata, acadele, deserturile congelate, sucuri si cola. Acestea ar trebui consumate cu moderatie, mai ales ca acestea nu sunt indispensabile supravietuirii celor mici.

O metoda de a reduce zaharurile din alimentatia copilului este sa il convingi sa renunte la cola si bauturi dulci. Nu numai ca acestea distrug emailul dintilor, dar conduc si la obezitate. Apeleaza la urmatoarele alternative: lapte degresat, apa si suc 100% natural. Sucul natural are propriile zaharuri, astfel ca si acesta va fi bogat in calorii; doctorii recomanda 118-177 mililitri pentru copiii sub 7 ani si nu mai mult de 237-355 mililitr pentru copiii mai mari.

Poti sa ii oferi o viata sanatoasa copilului tau printr-o alimentatie bazata pe carbohidrati buni, zaharuri consumate cu moderatie si sport, dar pentru asta trebuie sa fii tu insuti un exemplu.

sursa foto: planetgreen.discovery.com


VIDEO! Mobila se vinde la jumatate de pret... VIDEO! Reteta zilei: musaca vegetariana...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x