Provence este o regiune in sud-estul Frantei, pe malul Marii Mediterane. Peisajul semi-montan, culturile de lavanda, orasul Grasse, epicentrul industriei parfumurilor, Marsilia, un port foarte cunoscut, Coasta de Azur, excelentele vinuri, precum si stilul de mobilier simplu si antichizat fac din aceasta arie geografica un spatiu al vacantei si al bunei dipozitii.
Mobilierul
Mobilierul provensal, unul dintre cele mai simple, are totusi cateva particularitati. In primul rand, aspectul este, de cele mai multe ori, antichizat, adica, desi este nou, arata ca si cum ar fi vechi si poarta patina timpului. O alta caracteristica este pictura pe lemn. Foarte multe obiecte de mobilier sunt pictate cu diverse motive florale sau cu tablouri pastorale. Mai mult, in Provence abunda reclamele la vinuri, pictate pe lemn in culori pastelate, cu acelasi aspect antichizat.
Paleta coloristica este destul de redusa, limitandu-se la culorile naturale ale diferitelor esente de lemn: alb, mustar, verde, gri, ivoire, dar si combinatii de albastru, lavanda, indigo sau violet.
Exista si obiecte de mobilier specifice regiunii, cum ar fi sifonierele mari, din lemn masiv, cu diverse picturi pe usi si aplicatii in basorelief cu motive florale stilizate.
Masutele de colt cu picioare inalte si curbate, cu unul sau mai multe sertare care au manere frumos decorate, si comodele masive, cu multe sertare, de inaltime medie (maximum 1 metru) sunt iarasi tipice locului.
Data fiind clima regiunii, provensalii au facut un adevarat cult pentru terase si balcoane. Acestea sunt nu doar spatii de recreere, ci adevarate „camere de zi", in care iau masa, beau cafeaua si se relaxeaza. Mobilierul este din lemn masiv, iar peretii sunt, de cele mai multe ori, decorati sau chiar pictati, asa cum puteti vedea si in fotografiile de pe terasa provensala a Clubului „La Cortina" din Corbeanca (Ilfov).
Decoratiunile
Acestea sunt pe cat de simple, pe atat de sugestive. Francezii iubesc luxul, nu mai e un secret pentru nimeni, dar iubesc in egala masura lucrurile simple, frumoase si utile, imbinand aceste trei caracteristici cat mai discret cu putinta.
Astfel, o rama de tablou din fier forjat delicat lucrata, infatisand un camp cu lavanda intens colorata, e un detaliu decoristic pe care il poti admira stand pe un servet lucrat manual, de un alb imaculat sau de culoarea inului. Fetele de masa vesele, in culori vii, sunt la fel de des intalnite ca si cutiile de condimente din lemn, cu sertarele ceramice pictate in culori vii.
O glastra rustica, din pamant, cat mai putin „prelucrata", in care sta un buchet mare de flori de camp este iarasi un lucru des intalnit, ca si cutiutele de bijuterii din lemn antichizat si cu pictura fina.
citeste revista Felicia
foto: http://cotedetexas.blogspot.com
VIDEO! Afla cum sa scapi de celulita!... De ce ne mai casatorim?...