Ei bine, de cele mai multe ori aparitia neplacutelor insecte domestice si decizia lor de a ramane alaturi de noi mai mult decat ne dorim noi sa le gazduim, nu are legatura cu cat de bine sau des facem curatenie ci cu unele mici trucuri pe care e bine sa le stim ca sa le alungam.
Cum vremea frumoasa a venit si de acum ne tot asteptam sa avem parte de micile taratoare sau zburatoare din preajma, iata sfaturi pretioase oferite de specialistii goodhomes.ro cu privire la cum sa procedam ca sa alungam furnicile, tantarii, gandacii, moliile si plosnitele.
Furnici omniprezente
· Cel mai simplu mod de a indeparta furnicile este sa nu le hranesti. Pastreaza casa, in special bucataria, curata si fara firmituri.
· Tine toate alimentele, inclusiv cele pentru animale, in borcane din sticla cu capac sau recipiente care se inchid ermetic. Nu uita sa pastrezi gunoiul bine sigilat.
· Spala podeaua si dulapurile cu o solutie din parti egale de apa si otet care va alunga furnicile.
· Furnicile sunt mari consumatoare de dulciuri. Intinde-le o capcana: lasa un borcan cu putina miere in el si pune-l in camara sau in bucatarie sau imprastie cateva ingrediente naturale in casa care vor tine furnicile la distanta: zat de cafea, boia de ardei iute, coaja rasa de la citrice, solutie de apa si otet, scortisoara macinata.
· Urmareste pe unde intra furnicile in casa si unde este cuibul lor. Astupa toate crapaturile din perete.
Gandacii de bucatarie
Principala cauza a invaziei gandacilor si a diferitelor insecte in bucatarie este prezenta alimentelor. Asa ca:
· Tine toate alimentele "sub capac"
· Nu lasa vase nespalate in chiuveta pentru ca resturile de mancare atrag gandacii.
· Dupa ce ai gatit, sterge cu o laveta masa si blaturile.
· Fa o solutie din 100 ml apa si o lingura de acid boric. Umezeste bucatele de paine pe care le pui in diferite locuri din casa circulate de gandaci: mai ales in locurile de unde ies tevile din perete, in jurul crapaturilor din pereti si in jurul usilor de la intrare. Umezeste bucatelele de paine periodic pentru ca dupa un timp se usuca. Gandacii dispar foarte repede, iar solutia nu are miros neplacut.
· Fa o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat (este biodegradabil si nu e toxic) cu 4 linguri de ulei de masline. Se umple o sticla cu vaporizator cu o jumatate de litru de apa si se adauga solutia cu bicarbonat. Se pulverizeaza de mai multe ori pe zi, pana la disparitia insectelor.
Plosnite nabadaioase
· Curata temeinic incaperile infestate, dar si cele din apropiere. Freaca suprafetele cu un burete abraziv ca sa distrugi ouale de plosnita.
· Demonteaza cadrul patului si intoarce mobila cu susul in jos ca sa verifici prezenta unor eventuale cuiburi de insecte. Pune salteaua intr-o husa de plastic perfect sigilata. Daca daunatorii sunt in interiorul saltelei, se vor asfixia dupa cateva zile.
· Aspira toate suprafetele din camerele infestate. Nu uita colturile si pervazul geamurilor. Insista foarte mult pe suprafetele din lemn.
· Sigileaza toate zonele prin care plosnitele ar putea intra in casa: in jurul tevilor, cablurilor electrice sau altor componente care intra si ies din perete.
· Cuiburile trebuie acoperite cu pamant de diatomee (diatomit). Diatomitul este o roca sedimentara silicoasa formata in cea mai mare parte din resturile cochiliilor de diatomee. Se gaseste in majoritatea magazinelor in care se vinde pamant pentru flori.
Moliile neplacute
Moliile isi depun ouale in faina de grau sau de malai, in orez sau ovaz, fulgi de cartofi, ciocolata, bomboane sau fructe uscate. O curatenie generala in camara te va ajuta sa scapi de molii.
Cauta molii adulte sau larve, care arata ca o boaba de orez maro, dar au un punct negru la un capat. Scoate imediat toate alimentele infectate din casa, si nu le arunca in cosul de gunoi din bucatarie.
Moliile se adapostesc sub hartia de pe etajera, intre coltarele rafturilor si in fisurile dulapurilor. Goleste camara si freaca pe toate suprafetele cu un burete abraziv si cu apa calda.
Moliile reprezinta o amenintare pentru casa doar daca au acces la alimente. Sigileaza sursele de hrana pentru molii. Pastreaza toate produsele din cereale, amidonul si alimentele dulci in recipiente ermetice si daca este posibil vidate. Verifica-le de doua ori pe luna pentru orice semn de reinfestare.
In dressing evita sa folosesti naftalina pentru protejarea hainelor de molii, deoarece otrava pe care o contine aceasta se poate transmite la oameni, cauzand probleme de sanatate.
Scoate totul afara din dulap, spala hainele si curata dulapul cu clor. Apoi, aspira covorul ca sa fii sigur ca nu mai este niciun ou sau larva pe covor. Calca toate hainele ale caror instructiuni de intretinere iti permit, apoi baga hainele in dulap.
Decat sa pui naftalina in dulap mai bine agata saculeti cu ierburi care resping moliile: dafin, busuioc, cuisoare, eucalipt, lavanda, menta, piper negru, rozmarin sau cimbru. De asemenea, poti adauga picaturi de uleiuri esentiale din plantele enumerate mai sus ca sa intaresti mirosul.
Trucuri impotriva tantarilor
· Asaza pe balcon sau la intrarea in casa jardiniere cu muscate, iar in camere stropeste cu esenta de lamaie. Astfel, tantarii vor fi alungati. Daca esti in excursie, acopera zonele corpului in care se simte pulsul mai puternic cu esenta de vanilie.
· Evita acumularile de apa. Tantarilor le place apa statuta care se aduna in balti, la gurile de canalizare, in chiuveta din bucatarie sau din cauza aparatelor de aer conditionat care pierd apa.
· Monteaza becuri care alunga tantarii in fata usilor si a geamurilor. Modul lor de functionare se bazeaza pe frecventa luminilor de unde emise pentru a mentine tantarii la distanta, pigmentii galbeni luminosi ai becului filtreaza razele UV si creeaza o frecventa de lungimi de unde luminoase care deranjeaza tantarii, tinandu-i la distanta. Pretul unui bec impotriva tantarilor este de aproximativ 45 de lei, in functie de dimensiunea lor si aria de acoperire.
· Monteaza plase pentru tantari la geamuri si usile de la balcon. Sunt usor de manipulat si permit o circulatie buna a aerului.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: web.cs.dal.ca