Mai sunt si castanele coapte, usor crestate ca sa le intrezaresti miezul, servite fierbinti, in pungute de hartie. Iti incalzesc mainile si iti delecteaza simturile cu aroma lor. Sau ati putea gusta pe indelete cateva castane glasate, asezati comod la masuta unei cafenele, privind ninsoarea prin aburii unui cappuccino. Se simte cu adevarat ca a venit iarna!
Daca insa, vreti sa intampinati iarna in fotoliul de acasa, cumparati un saculet cu castane. Imaginati-va un moment de rasfat si alegeti cele mai frumoase castane. Crestati-le pe ambele parti, fara a le rani miezul (pentru a se coace mai repede si uniform), apoi puneti-le intr-o tava in cuptor. Asezati-va comod si panditi primele arome. Nu vor intarzia sa apara! Rasturnati-le intr-un cosulet si gustati-le, una cate una, indepartand cu grija coaja. Sunt mai delicioase calde, asa ca nu va dati batuti in fata unei „armuri" mult prea fierbinti.
Sau ati putea pregati piure de castane, o crema excelenta pentru un tort racoritor. Pentru asta se fierb castanele in coaja, aproximativ 45 de minute, se descojesc si se mixeaza. Aceasta compozitie se amesteca bine cu unt, frisca, zahar si rom dupa gust, astfel incat sa se obtina consistenta dorita. Tot ce mai trebuie facut este sa ungeti blaturile de tort, iar la sfarsit sa imbracati totul in frisca. Un tort ultra rapid si usor!
Castanele glasate ¬ marrons glacés ¬ pot fi oferite in dar, fiind una dintre delicatesele cele mai ravnite de catre cunoscatori. Iar in unele dupa-amiezi ati putea pune in ceasca de cafea cateva picaturi de lichior de castane, una dintre specialitatile cu care se mandresc italienii.
Orice ati alege, castanele sunt mereu o alternativa sanatoasa. Castanele nu contin colesterol, au foarte putine calorii, dar sunt bogate in carbohidrati, astfel incat din faina obtinuta se pot face prajituri, placinte sau specialitati de panificatie, care isi pastreaza calitatile chiar si dupa mai multe zile. Cele mai apreciate castane se culeg in regiunea italiana Mugello pentru ca au un gust unic: o infuzie de note de vanilie si alune.
Dar poate cele mai ravnite castane ar fi cele din Sant' Alfio. Aici, la poalele Vulcanului Etna creste un castan ce duce in spate multe mii de ani.
Dar si in Romania se pot intalni castane si castani de poveste. In fiecare an, la sfarsitul lunii septembrie, Baia Mare gazduieste Sarbatoarea castanelor ce atrage vizitatori din intreaga tara. Multe parade, concursuri, expozitii, concerte, spectacole, dar si o incursiune pana in localitatea Tautii de Sus unde cresc cei mai batrani castani de la noi, cu inaltimi de peste 20 de metri si avand venerabila varsta de 500 de ani.
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto: flickr.com
VIDEO! Bunatati de Craciun: Targ traditional la Constanta... Ponturi pentru alegerea posetei perfecte...