Ei atentioneaza ca o mare varietate de alimente si bauturi, incluzandu-le pe cele preparate si cerealele, sunt pline de zaharuri ascunse si ca de vina sunt companiile producatoare care cresc in mod constant continutul de zahar, pentru a-si face produsele mai atragatoare.
Studiul, publicat in editia din aprilie a Jurnalului Asociatiei Medicale Americane, a scos la iveala faptul ca o dieta bogata in zaharuri este la fel de mortala ca si o dieta bogata in grasimi atunci cand se ia in calcul cresterea nivelului colesterolului si sporind riscul aparitiei bolilor de inima. S-a descoperit si ca multi oameni nu sunt constienti de cat zahar consuma. O dieta bogata in zahar este ca o amenintare tacuta tocmai pentru ca cea mai mare parte din zahar este ascunsa in alimente pe care nu le-am banui.
“Consumul total de zahar a crescut substantial a crescut substantial in ultimele decenii, in special din cauza adaugarii a tot mai multe zaharuri, cunoscute si sub numele de indulcitori calorici, folositi in industria alimentara”.
Studiul a luat in calcul date nutritionale si rezultatele analizelor de sange a 6.000 de adulti americani intre anii 1999-2006. Au fost impartiti in cinci grupe in functie de cantitatea de zahar adaugat si indulcitorii calorici pe care i-au consumat.
S-a descoperit ca grupul care consuma cel mai mult zahar ajungea la 46 de linguri pe zi de zaharuri adaugate. Cei din grupul cu cel mai mic consum mancau cam 3 lingurite pe zi. Este importat ca pe termen lung, oamenii sa verifice cat zahar consuma si sa gaseasca modalitati de a il reduce.
De retinut este ca studiul nu a luat in calcul zaharurile naturale gasite in sucul natural de fructe, doar pe cele adaugate si indulcitorii calorici. Un reprezentant al Federatiei Britanice a Alimentatiei si Bauturilor a declarat pentru Daily Mail: “Desi nu exista nici un consens stiitific care sa ateste ca zaharul cauzeaza obezitate, multe companii au redus deja nivelul de zahar ca o masura de a reduce continutul energetic al produselor lor. Mai mult de 700 de produse au fost lansate cu noi retete incepand u ianuarie 2008, iar multe dintre ele au un continut mai scazut in sare, zahar si grasimi.”