Antena Căutare

Cateva lucruri despre depresia la copii si adolescenti

Depresia nu este o boala pe care o asociem in general cu cei mici, dar este mult mai comuna decat crezi. De fapt, se estimeaza ca unul din 20 de copii si adolescenti este deprimat.

Mai greu este de indentificat de catre un parinte cand copilul este doar nefericit. Un episod normal de tristete este ceva ce vine si trece si este in general legat de un anumit incident.

Depresia clinica pe de alta parte, este ca un nor intunecat ce insoteste mereu copilul, un sentiment de irascibilitate si o lipsa generala de interes.

Din moment ce depresia nu este depistata in general de parinti si uneori nici de doctori, ea ar putea usor trece neobservata.

Este important de stiut ca depresia nu se intampla din vina parintilor; acestia nu trebuie sa se invinuiasca. Dar poate avea o legatura cu mostenirea genetica pe care au dobandit-o de la ei.

Articolul continuă după reclamă

Studiile arata ca 25 la suta dintre copiii care au un parinte care a suferit de depresie clinica, sunt predispusi si ei sa treaca prin asa ceva. Daca ambii parinti au suferit de depresie, sansele cresc la 75 la suta.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri care este motivul pentru acest lucru, dar exista o teorie conform careia acesti copii au vulnerabilitate genetica, ce este apoi exacerbata de faptul ca sunt intr-un mediu stresant. Cu toate acestea, retine ca predispozitia genetica nu inseamna ca nimic nu poate fi schimbat.

Depresia ste de obicei mascata de alte probleme

Aproximativ 40 la suta dintre copiii si adolescentii depresivi au de asemenea si o disordine anxioasa, obsesiv compulsiva si unul din patru copii are ADHD, o boala care se manifesta prin hiperactivitatea si o slaba putere de concentrare.

In astfel de cazuri, simptomele se intrepatrund si fac cu atat mai greu de identificat boala. De aceea este important ca orice copil depresiv sa fie testat pentru a se vedea daca nu mai sufera si de altceva si viceversa.

Iritabilitatea poate fi un indiciu major. Cea mai mare diferenta dintre simptomele adultilor si cele ale copiilor sunt acelea ca daca de regula adultii sunt de obicei tristi si inchisi, copiii sunt irascibili si au iesiri nervoase irationale.

Ei nu pot sa isi dea seama daca sunt deprimati, nu pot identifica astfel de sentimente sau sa le formuleze.

Identificarea din timp a problemei este cel mai important aspect. Studiile au aratat ca depresia prelungita si netrata poate modifica forma creierului. Poate micsora de exemplu hipotalamusul, cel care ajuta la reglarea emotiilor.

De aceea nu e de mirare ca depresia atrage dupa sine probleme la scoala, abuzul de droguri si in cazurile mai grave, automutilarea si chiar sinuciderea.

Tratamentul in cazul depresiei este mai complex in cazul unui copil, decat pentru un adult. Multi copii si adolescenti care prezinta o forma usoara de depresie, raspund bine la psihoterapie. In functie de severitatea bolii, ar putea fi nevoie si de un tratament medicamentos.

foto: www.theguidanceclinic.com

Cele mai bune aplicatii muzicale pentru copii... Reteta: Biscuiti de weekend...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x