Este mai simplu ca oricand sa divortezi acum, fata de alte vremuri cand procedura era asa de complicata incat de uratul ei reconsiderai decizia. Multe religii nu mai critica divortul ca odinioara asa ca nici din acest punct de vedere nu mai exista o frana a acestei decizii. Asadar, multe persoane casatorite se gandesc, atunci cand lucrurile intre ei nu mai functioneaza ca alta data sau nu evolueaza pe directia dorita: in definitiv, de ce nu as divorta?
Iata mai jos primele 5 motive pentru care poti reconsidera aceasta decizie a divortului:
1. Daca aveti copii, luati in calcul faptul ca divortul nu este o evadare a problemelor din casnicie, exceptand situatia in care vorbim de abuzuri serioase. Indiferent care iti sunt nemultumirile, de incredere, de finante sau pur si simplu pentru ca aveti multe diferente ireconciliabile - ele nu vor disparea ca prin farmec dupa divort.
De fapt, multi parinti descopera ca pe vremea casatoriei erau mai respectati si aveau un control mai bun asupra situatiilor din viata lor decat dupa divort. De indata ce traiesti singur(a), multe se schimba. Si este posibil ca si tu sa ai partea ta de vina la neintelegerile prezente, si schimbarea partenerului nu inseamna evaporarea lor.
2. Un divort este costisitor. Sa angajezi un avocat este scump, iar daca el este si bun este cu atat mai scump. Te va costa bani si sa te tot invoiesti de la serviciu, cine stie cat de des si cat de mult timp, ca sa participi la infatisari la tribunal, la intalniri, la incercari de reconcilieri ca sa ajungi la o intelegere de orice natura. Toate acestea costa: timp, bani, nervi.
3. Viata dupa un divort este scumpa. Este costisitoare pentru ambele parti. Femeile care stau acasa sa isi creasca copiii trebuie sa faca dovada in fata instantei ca au din ce sa isi intretina copilul din toate punctele de vedere. Banii primiti de la parintele care nu are copilul in custodie se vor dovedi insuficienti pentru tot ce este nevoie in cresterea si educarea copilului.
Parintele care nu ia copilul in custodie descopera mereu dupa divort ca ii cresc substantial cheltuielile intrucat trebuie sa plece de acasa, sa plateasca toate cheltuielile noii vieti, dar si sa aiba o suma decenta de bani pe care sa o dea pentru cresterea copilului si posibil pentru sustinerea partiala a sotiei din punct de vedere material. Si deseori acum tribunalul cere dovada unor cheltuieli care erau optionale cand erai casatorit: asigurare de sanatate, asigurare de viata, sustinerea cheltuielilor de scolarizare, de ingrijire copil, etc.
4. Daca esti parintele ce nu ia copilul in custodie, asta inseamna ca divortezi de copilul / copiii tai. Sau, cel putin asa vei simti. Poate ca, fiind destul de des plecat de acasa in timpul casatoriei, te gandesti ca lucrurile nu vor fi sensibil diferite dupa divort. Realitatea este insa aceea ca, daca partenerul/partenera ta de viata nu are intentia sa te tina conectat la viata copilului ca sa fii in peisajul vietii lui, tu vei fi in totalitate in afara peisajului.
Nu vei sti cand merge la doctor sau cand il doare dintele decat cand vei primi nota de plata. Nu vei avea nici un cuvant de spus cu cine ramane copilul tau atunci cand celalalt parinte nu poate sta cu el sau cat de des ramane copilul fara celalalt parinte, cine stie cu cine in schimb. Nu vei sti cine sunt prietenii copilului tau si cum isi petrece timpul dupa scoala. Cateodata este dificil si sa obtii carnetul de note al copilului ca sa vezi cum merge la scoala.
Si, desi este la moda acum la tribunal sa se acorde custodie legala comuna ambilor parinti, realitatea este ca tot parintele principal in custodie are dreptul sa ia singur deciziile importante pentru copilul vostru in cazul in care apare o neintelegere. Iar tu, parintele fara custodie, tot ce ai dreptul este sa te lupti in tribunale pe ce nu iti convine (si de cele mai multe ori, sansele de castig sunt foarte mici).
5. Daca tu esti parintele care ai obtinut custodia copilului, vei avea privilegiul sa vezi zi de zi efectele neplacute pe care divortul vostru il provoaca pe copil. Chiar si in divorturile amiabile in care parintii se separa amici si isi impart custodia copilului lor, dinamica familiei se va schimba dramatic si primii afectati vor fi copiii. Chiar si daca ambii parinti ajung sa se recasatoreasca, multi copii vor ramane cu ideea fixa si cu dorinta ca intr-o zi parintii lor se vor impaca din nou. Ideea unui divort fara traume este un mit chiar si cand parintii fac tot ce se poate face ca sa evite orice disconfort copilului.
Acestea fiind spuse, concluzionand, evident ca sunt unele situatii in care divortul este inevitabil, ba mai mult toate persoanele implicate vor fi mai bine daca relatia parintilor se incheie. Un exemplu concludent aici este casatoria in care domina abuzul si agresivitatea fizica.
Daca relatia dintre sot si sotie este asa de nesanatoasa sau este controlata de unul dintre cei doi iar partenerii sau doar unul dintre ei nu are nici cea mai mica disponibilitate de a incerca o reconciliere, devine mai nesanatos sa ramai casatorit decat sa divortezi. In aceste cazuri, sa fim cu totii recunoscatori pentru ca exista legi flexibile in ale divortului.
Insa daca simti ca inca este loc de impacare, ca inca exista iubire, inca aveti pentru ce sa mergeti impreuna in continuare iar divortul ar fi o optiune mai degraba dictata de orgoliu sau de supararea de moment, reconsidera. Reciteste randurile de mai sus si ia-o de la capat cu incredere.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: pyro-reports.com
Cum dezobisnuiesti copilul de suptul degetului... 4 motive pentru care femeile sunt infidele...