Efect energizant si antioxidant
Asteniei de primavara ii putem veni de hac prin asocierea fructelor de catina cu miere. "Se obtine un efect energizant, benefic mai ales pentru persoanele cu stari de oboseala si somnolenta", precizeaza dr Cristina Balanescu.
In acest sens, se vor amesteca bine 500 g de fructe de catina cu 300 g de miere. Amestecul se va pastra 3 zile intr-un loc racoros, dupa care vor putea fi consumate dimineata.
Regenerarea pielii si cicatrizarea ranilor sunt posibile cu ajutorul catinei zdrobite, aplicata direct pe zonele afectate. "Capacitatea catinei albe de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit foarte utila in tratamentul arsurilor, ranilor, asigurand si vindecare lenta a ulceratiilor", mentioneaza dr Cristina Balanescu.
La nivelul cavitatii bucale, uleiul de catina este indicat pentru tratarea paradontozelor, prin tamponarea gingiilor.
In uz intern, catina este folosita pentru ameliorarea simptomelor hepatitei, nevrozelor, gutei, reumatismului, cirozei hepatice, aterosclerozei si anemiei. Pentru toate acestea se pot folosi ceaiurile din catina uscata, care se prepara din 250 ml apa si o lingurita de frunze. Se fierb 10 minute si se vor bea 2-3 cani zilnic.
Medicul Cristina Balanescu recomanda ca acesta sa fie consumat pana in ora 14:00, pentru ca este energizant si poate provoca agitatie si insomnii. Datorita continutului bogat in vitamina C, catina are un efect antioxidant fiind recomandata in cazurile de gripa, viroze si chiar in unele boli severe. Beneficiile acestei plante nu se opresc insa aici.
Tabletele de catina sunt un tonic foarte bun, dar si un stimulator al digestiei. "Recomand tabletele si copiilor, pentru cresterea poftei de mancare", precizeaza dr Cristina Balanescu.
Citeste jurnalul.ro
Cand schimbam implantul mamar?... Top 5 activitati extreme pentru vara aceasta...