- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Atat adultii cat si copiii barfesc din acelasi motiv: castiga atentie si ii face sa se simta importanti. Vrem ca cei mici sa fie increzatori pe masura ce descopera lumea in care traiesc, iar acest lucru se poate manifesta uneori ca aroganta si uite asa descoperi ca micul tau ingeras este de fapt un barfitor rautacios.
La o varsta frageda, copilul traieste pentru a-ti castiga aprobarea. Si ce modalitate mai buna de a face acest lucru decat de a-ti povesti ce greseli fac fratii sau alti copii din cercul sau de prieteni?
Intr-adevar, este un lucru benefic daca cei mici pot sa iti povesteasca ceea ce li se intampla lor sau altora, sa fie deschisi catre comunicare. Insa in acelasi timp nu este indicat sa incurajam un comportament barfitor, daca nu din simplul fapt ca nu este un comportament elegant, macar pentru ca la un moment dat ni s-ar putea intoarce puternic impotriva.
Un copil barfitor va fi tentat sa povesteasca lucruri din casa si intr-o zi ai putea afla cu stupoare ca toti vecinii stiu ca nu v-ati permis sa cumparati masina, dar ati imprumutat bani de la un unchi, sau de cate ori te-ai certat cu sotul/sotia si de ce. De indata ce invata diferenta dintre bine si rau, copilul va vrea sa demonstreze ce stie cat de des poate, insa nefiind complet capabil de a le separa.
El inca nu a invatat care sunt instrumentele prin care se poate rezolva un conflict, de aceea orice lucru care i se pare ca il nedreptateste trebuie spus. Tine de tine sa il faci sa inteleaga care este diferenta dintre lucrurile pe care trebuie sa le spuna pentru ca trebuie si cele care doar pun intr-o lumina proasta pe altcineva, spre amuzamentul altora.
In primul rand, daca cel mic iti povesteste ceva ce intra in categoria "barfa", nu te supara pe el. Il va face sa simta ca a gresit cu ceva, ca esti suparat/a si astfel nu va mai veni la tine nici cand ceva cu adevarat important a avut loc si ar trebui sa iti povesteasca acest lucru.
Cea mai buna modalitate este aceea de a-l invata cum sa gestioneze astfel de lucruri el insusi. Intreaba-l ce e de facut in situatia pe care ti-o relateaza. Daca ti-a povestit ca doi copii s-au certat pe terenul de joaca si s-au jignit, care ar fi trebui sa fie atitudinea lui in aceasta situatie? Crede ca ar fi fost bine sa intervina si sa-i impace, sa ii roage sa isi vorbeasca frumos? Stie ca nu este bine sa jignesti? Copiiii povestesc pentru a te avea alaturi, ca partener si confident, insa este important cum reactionezi la astfel de povesti.
Uneori vei realiza mai tarziu ca cel mic ti-a cerut tacit aprobarea pentru a povesti mai departe lucruri sau pentru a se comporta si el ca cei din istorioara sa. Este indicat sa verifici ce a inteles exact si cum se raporteaza la aceste lucruri.
Foto: amotherworld.com
Reteta: cartofi umpluti cu ciuperci... Barbatul ideal: amuzant, altruist, fortos, confident...