Descoperirile legate de compozitia gumei de mestecat si efectele consumului asupra sanatatii au fost de-a lungul timpului cat se poate de diverse. Dintre ele, cateva trebuie cunoscute din cauza influentei pe care o are asupra organismului.
Inghitirea gumei de mestecat are efecte devastatoare la copii. Acest lucru poate provoca probleme cu aparatul digestiv, constipatie, tuse si ulceratii in gat.
Indulcitorii artificiali din compozitia gumei, in special aspartamul, cu cei doi constituenti majori, fenilalanina si acidul aspartic, pot cauza leziuni cerebrale. Aspartamul este considerat de unii, declansatorul crizelor epileptice, a fibromialgiei, a sindromului atentiei deficitare, a diabetul sau a problemelor tiroidale, doar cateva dintre afectiunile cu care se pot confrunta copiii .
Pe de alta parte, s-a dovedit ca guma de mestecat favorizeaza memoria, abilitatile copilului la matematica si este benefica sanatatii dentare.
Un studiu al Universitatii din Northumbria impreuna cu Unitatea de Cercetare Cognitiva din Anglia, au demonstrat ca guma de mestecat ajuta la cresterea memoriei pe termen scurt si lung in proportie de 35%. Cauza acestui efect ramane incerta dar specialistii au doua teorii. Una este ca actiunea de a mesteca guma creste ritmul de batai ale inimii si astfel mai mult oxigen ajunge in creier. A doua teorie este legata de fluxul de insulina care activeaza o parte a creierului responsabila de memorie.
Un alt studiu recent, sponzorizat chiar de Institutul de Cercetare Wrigley, a scos la iveala faptul ca guma de mestecat contribuie la performantele elevilor la matematica. Astfel, un esantion de 108 elevi, cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani au mestecat guma in timpul testelor la matematica, a orelor de curs la aceasta materie si acasa, cand isi faceau exercitiile. Experimentul a dovedit in final ca toti au avut o imbunatatire cu 3% a notelor din teste si a mediei finale. La aceste rezultate a contribuit si "proprietatea" gumei de mestecat de a relaxa consumatorul si a reduce stresul.
In final, principalul avantaj al consumului de guma de mestecat il reprezinta efectul benefic asupra sanatatii dintilor. In timp ce mesteci guma, de preferinta fara zahar, se produce saliva care ajuta la neutralizarea acizilor, vinovati de respiratia urat mirositoare. Totodata, Xylitolul, substanta care poate fi gasita in gumele de mestecat cu diferite arome, creeaza un mediu nefavorabil aparitiei bacteriilor si protejeaza dintii copiilor de carii.
Sfatul medicilor este ca cei mici sa consume guma de mestecat fara zahar, dupa mese si in cantitati moderate. Cat despre cea aromata, ea trebuie mestecata timp de 15 - 20 de minute pentru a dizolva zaharul din ea.
sursa foto:howstuffworks.com
Are 17 ani, dar arata ca un bebelus!... Intareste-ti musculatura in 4 pasi...