Cauze uzuale
Copilul poate sa aiba un inceput de gripa sau viroza. In acest caz, nu trebuie fortat sa manance. Parintii trebuie sa-l supravegheze, pentru a observa simptomele bolii. Dupa ce boala va trece, apetitul copilului va reveni la normal.
Copilul poate trece printr-o perioada de stres emotional. Copiii sunt foarte sensibili la problemele care apar in familie ori la scoala, iar stresul cauzat de acestea se poate manifesta si prin lipsa poftei de mancare. In acest caz, trebuie sa afli care este problema care-l framanta si sa-l ajuti sa o rezolve. Atunci cand este vorba de conflicte in cadrul familiei, trebuie sa faci orice este posibil pentru a-l proteja.
Copilul poate avea paraziti intestinali sau o deficienta de fier. In ambele situatii, una dintre principalele manifestari este lipsa aproape totala a poftei de mancare.
ATENTIE!
Copilul trebuie dus in mod obligatoriu la doctor atunci cand are o perioada prelungita de pierdere a apetitului, insotita de scadere in greutate. Anorexia poate sa fie o problema grava, mai cu seama in randul adolescentelor si nu trebuie trecuta cu vederea de parinti.
Plante care cresc apetitul
Exista unele remedii naturiste care pot creste apetitul copilului. Cele mai indicate plante pentru cresterea poftei de mancare sunt: chimenul, anasonul, coriandrul, mararul, nucsoara. Poti prepara, de exemplu, infuzie de ceai din semintele oricaror acestor plante. Copilul trebuie sa bea cate o cana de ceai cu o ora inainte de masa. Rezultatele se pot vedea chiar si dupa o saptamana.
Si unele tincturi au efecte benefice pentru cresterea apetitului, cea mai indicata fiind cea din radacina de papadie.
"Parintii ai caror copii fac mofturi la mancare se confrunta cu o problema ce poate fi rezolvata numai cu tact si rabdare. Niciodata copiii nu trebuie fortati sa manance mancaruri ce la provoaca aversiune. Daca un aliment nu le place, trebuie incercat cu un altul din aceeasi grupa alimentara. De exemplu, nu le plac portocalele; se va incerca cu banane, kiwi, mandarine sau, de ce nu, cu alte fructe gen mere, caise, struguri", sfatuiesc specialistii.
sursa: RevistaFelicia.ro
foto: Hepta.ro