- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cele doua cauze principale ale infertilitatii
Varsta materna avansata atrage dupa sine, in mod invariabil, un declin al fertilitatii si creste riscul de a avea un copil cu un defect cromozomial. Cea mai frecventa anomalie de acest gen regasita la nastere este sindromul Down. Daca la inceputul anilor 70 varsta la care femeile nasteau primul copil era intre 23 si 25 de ani, in ziua de azi, in multe tari europene, aceasta varsta trece de 30 de ani.
Infertilitatea masculina reprezinta un aspect la fel de important, avand in vedere faptul ca in 40% din situatiile de infertilitate motivul este barbatul. Specialistii spun ca femeile sunt mai preocupate de starea lor de sanatate, merg mai des la medic si se ingrijesc mai atent, in timp ce barbatii sunt mai indiferenti. Deseori neglijeaza boli sau infectii ale aparatului genital care in timp duc la infertilitate
Fertilizarea in vitro, o solutie eficienta, dar riscanta
Tehnicile de fertilizare in vitro se aplica pentru a depasi problemele legate de infertilitatea feminina si masculina. In ultimii ani au devenit din ce in ce mai eficiente chiar si pentru cuplurile cu sanse de fertilizare scazute. Cu toate acestea, rata de succes a procedurilor de reproducere asistata este conditionata de mai multi factori:
- varsta materna: ideal intre 23 si 39 ani
- tipul de infertilitate si durata ei
- rezerva ovariana
- greutatea corporala - supraponderalitatea si obezitatea sunt - asociate cu o scadere considerabila a probabilitatii de a da - nastere unui copil dupa un ciclu de fertilizare in vitro
- fumatul: fumatoarele au din start o sansa cu 30% mai redusa decat nefumatoarele de a obtine o sarcina
- istoricul personal de sarcini/nasteri anterioare este un factor pozitiv de predictie a succesului procedurii.
Cel mai important risc legat de fertilizarea in vitro ramane rata mare de sarcini multiple, din cauza faptului ca in majoritatea clinicilor se transfera in uter cel putin doi embrioni. Sarcinile gemelare sau de ordin mai mare (tripleti, cvadrupleti etc.) sunt considerate sarcini cu risc obstetrical crescut.
Studiile desfasurate pe copii obtinuti prin fertilizare in vitro nu au indicat tulburari comportamentale sau emotionale, adaptara si functionarea psihologica fiind la fel ca in cazul copiilor conceputi natural.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: onsugar.com