- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Piersicile au importante proprietati terapeutice deoarece au vitamina C si provitamina A, dar si vitaminele B3, B5 si E. De asemenea, mai contin fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, iod, potasiu si seleniu, dar si fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi.
Asadar, 100 de grame de piersici contin: 40 de calorii, 87 de grame de apa, un gram de fibre, 8 grame de carbohidrati, 160 mg de potasiu, 30 de mg de vitamina C, 0,5 mg de vitamina E, 100 micrograme de betacaroten, 16 mg de magneziu si 7 mg de calciu.
Efectele curative ale piersicilor:
1. Prin continutul bogat de fibre, piersicile sunt indicate persoanelor care au probleme digestive, un tranzit intestinal dificil. Ele favorizeaza digestia, inlatura constipatia si au un efect benefic impotriva hemoroizilor.
2. Antioxidantii din aceste fructe inactiveaza radicalii liberi si mentin integritatea celulei, astfel ca piersicile lupta impotriva aparitiei cancerului si afectiunilor cardiovasculare.
3. Tot prin continutul de antioxidanti, piersicile intarzie procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea frumusetii tenului.
4. Efectele benefice ale piersicilor sunt recunoscute si in cazurile de litiaza urinara, probleme ale ficatului, reumatsim si guta, datorita actiunii diuretic-depurative.
5. Au un efect energizant, inlatura oboseala, intaresc imunitatea organismului si sunt foarte indicate persoanelor care sufera de anemie. Prin continutul de fosfor ajuta si la echilibrarea sistemului nervos.
6. Reduc continutul de colesterol din sange si sunt indicate in cazul anemiilor, dar si al afectiunilor renale (nefrita, calculi renali).
7. Au un efect benefic si impotriva astmului, bronsitei, tusei seci si hipertensiunii.
8. Consumul regulat de piersici combate insomnia si imbunatateste vederea nocturna.
Cura de piersici
Prin cura de piersici nu trebuie sa intelegem o dieta alcatuita exclusiv din aceste fructe. Pentru stimularea functiilor digestive si mentinerea alcalinitatii sangelui se recomanda consumul a trei-patru piersici crude, cu coaja, dimineata, in loc de micul dejun, timp de o saptamana. Si sucul proaspat de piersici este foarte sanatos.
Este bine sa bei un pahar sau doua de suc intre mese sau dimineata pe stomacul gol. Ceaiul din frunze sau din flori de piersic are o actiune antiseptica, depurativa si de combatere a infectiilor parazitare.
Pune doua lingurite de planta la infuzat in 300 de ml de apa fiarta, timp de zece minute, si bea cate o ceasca de ceai dupa fiecare masa. O cura de piersici ne protejeaza pielea de razele ultraviolete, previne imbatranirea precoce si are un efect benefic impotriva aparitiei cancerului de piele.
Cocktail de piersici
Ce poate fi mai racoritor intr-o zi de vara decat un cocktail din piersici? Un cocktail din piersici cu banane este perfect pentru zilele caniculare, te va revigora si iti va da energia de care ai nevoie. Pentru doua portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 60 de grame de piersici proaspete, o banana coapta, o jumatate de cana de suc de ananas fara zahar si 35 de grame de crema de vanilie.
Preparare: piersicile se decojesc si se toaca, iar banana se curata si se taie felii. Se adauga toate ingredientele in blender si se amesteca bine. Cocktail-ul se toarna in pahare, se introduce cateva minute in frigider si apoi se serveste.
Atentie!
Piersicile pot cauza persoanelor care sunt predispuse la astfel de afectiuni un sindrom de alergie orala: urticaria de contact. Aceasta se manifesta prin mancarimi ale buzelor, nasului sau prin edem la nivelul buzei si al limbii.
Hidrateaza-te cu piersici!
In zilele caniculare este bine sa ne potolim setea consumand piersici proaspete. Potolirea senzatiei de sete este de mai lunga durata daca mancam o piersica decat daca bem rapid un pahar cu apa.
citeste si revista Felicia
foto: mikes-table.themulligans.org